Helyi közélet

2014.09.26. 13:23

Olvasói levél: Kinek jó ez a zavaros víz?

Debrecen - Ezt kérdezte Orosz Csaba <a href="http://http://www.haon.hu/jegyzet-nem-mindegy/2637279" target="_blank">Nem mindegy!?</a> című jegyzetében, melyben a vízről, annak fogyasztását mérő vízóráról, mint örökzöld témáról értekezett, melyhez itt és most csatlakozok.

Debrecen - Ezt kérdezte Orosz Csaba Nem mindegy!? című jegyzetében, melyben a vízről, annak fogyasztását mérő vízóráról, mint örökzöld témáról értekezett, melyhez itt és most csatlakozok.

Volt az utcánkban egy villa, nagy telekkel, melynek volt egy vízbekötése egy vízórával, ennek helyére épült egy huszonnégy lakásos társasház, egy vízbekötéssel, egy vízórával. Az elfogyasztott víz díját a közös képviselő természetesen nem tudta úgy felosztani a lakók között, hogy az mindenkinek tessen.

Egyszer csak elkezdtek szaporodni a lakásokba telepített vízórák, végül mindenkinek lett, így minden lakó annyit fizetett, amennyit fogyasztott (amennyit bevallott). A szolgáltató a lakásonkénti összfogyasztást összevetette a főmérőben mért adattal, és mert az mindig többet mutatott, a különbözet árát a közös képviselő a közös költségből kifizette. Ez a társasházunk esetében 2000-től 2013-ig 614 ezer 699 forintot tett ki.

Év elején új közös képviselőt választottunk, aki az ügy vizsgálatánál az alábbiakat állapította meg. A lakók, vagy nem írják ki, vagy nem jelentik be az óraállást, így az elszámolás nem valós. Igen ám, de a szolgáltató azt kéri, hogy csak az egész köbmétereket írjuk ki, amit már a leolvasást megelőző napon megteszünk, közben fogyasztjuk a vizet.

A leolvasó majd másnap dél körül jön, a különbözet a főmérőben természetesen jelentkezik, és ki is fizetjük a törtfogyasztással együtt. Jelentős problémát okoz a törtfogyasztás figyelembe nem vétele, ami hozzájárul az eltéréshez.

Tegyük fel, hogy mind a huszonnégy lakónál a tört fogyasztás 0.9-en áll, de ezt senki nem veszi figyelembe és nem kerekít felfele, vagyis 24x0.9=21.6 köbméter. Ennyivel többet mutat a főmérő, mint amit az ajtókra összességében kiírtunk. A tört fogyasztást és a kiírás utáni fogyasztást a közös költségből kifizetjük. A lakásokban az előzőekben ki nem írt törtfogyasztásból (21.6 köbméter) a következő leolvasásra egész fogyasztás lesz, meg új törtfogyasztás is keletkezik, amit természetesen megint kifizetünk, és ez így megy az idők végeztéig! Így lehet munka, illetve szolgáltatás nélkül könnyen pénzhez jutni.

Ezek után a közös képviselő kérte a lakókat, hogy egy köbméterrel mindenki jelentsen többet, mint amit a mérője mutat, valamint lakásonként ellenőrizte a kiírás pontosságát.

Ezek után lehet, hogy a ház történetében először, de a főmérő kevesebbet mutatott, mint amit a lakások összességében jelentettek. Ha ember készítette volna a számlánkat biztosan rácsodálkozott volna, de a számlakészítő gép nem tud csodálkozni, így a számla kibocsájtói sem tudják, hogy társasházunk miképpen akadályozta meg az elmúlt két hónapban, hogy a nekünk végzett szolgáltatáson extraprofit képződjön.

Tudom, hogy minden társasház hasonló gondokkal küzd, ezért azt javaslom, hogy lepjék meg a szolgáltató céget ezzel az egyszerűen végrehajtható praktikával. Meg kell követelni minden lakótól, hogy a kért időben felkerekítve írja ki a vízfogyasztását.

- Bereczki Sándor, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában