Helyi közélet

2014.09.26. 14:27

Mindent a támogatott hűtőcseréről

Debrecen - Csak meghatározott márkákat lehet venni, csak regisztrált kereskedőktől.

Debrecen - Csak meghatározott márkákat lehet venni, csak regisztrált kereskedőktől.

Jól érthető pályázati feltételek, könnyen használható pályázati weblap és segédanyagok várják azokat a nagycsaládosokat és nyugdíjasokat, akik úgy döntenek, hogy szeretnének új hűtőre vagy fagyasztóra pályázni az állam által mintegy 620 millió forinttal támogatott háztartási gép csere programban, melyet szeptember 25-én indítottak el.

Igazolni kell

A kiírás egyszerű, az a magánszemély jogosult, aki rendelkezik nyugdíjas igazolvánnyal, illetve aki nagycsaládos családi pótlékot kap, s ezt igazolni is tudja. Ezeken túl a szokásos személyes adatokat kérik a pályázathoz, melynek űrlapját és útmutatóit is innen lehet letölteni. Szükséges továbbá egy ügyfélkapus regisztráció, melyet legegyszerűbben – s ingyen – az okmányirodákban lehet igényelni, de aki rendelkezik elektronikus aláírással, az megteheti ezen a weblapon is. Fontos, aháztartási gép cserénél személyenként legfeljebb egy készülék cseréjére nyújtható be pályázat!

Pénz(el)osztás

Pályázni október 27. és november 30. között lehet, vagy a forrás kimerüléséig, változóak azonban a benyújtási dátumok. Régiónkban például csak október 31-től kezdődik! De nemcsak az időpontok eltérőek. A rendelkezésre álló keretet is régiónként osztotta el a kormány az ott élő lakosság arányában. Ennek alapján az Észak-Alföldi régióban élő jogosultak 93,4 millió forintnyi támogatásra pályázhatnak, ami ha átlag 30 ezer forintos összeggel számolunk, mintegy 3100 új készülékre lesz elegendő.

A pályázati portál tájékoztatója szerint azonban a régiók között elosztott összeg nem szentírás, ha szükséges, átcsoportosíthatnak összegeket – ez a mi olvasatunkban akár azt is jelentheti, ha régiónkban nem használják ki a rendelkezésre álló keretet, Észak-Magyarországon viszont igen, akkor oda kerül az itt megmaradó pénz. Megjegyzendő, hogy a pályázat megjelenésének első napján országosan már több, mint 1600-an regisztráltak a hgcs-lapon!

Mennyit is?

Ha valaki a programban A+ energiaosztályú hűtőt vesz, s ezzel legalább évi 20 kiló széndioxid-kibocsátás csökkenést ér el, vagy minimum 10 százalék energiamegtakarítást a régi gépéhez képest, akkor 25 ezer forintot kaphat, míg, ha A++ vagy A+++ energiabesorolású gépet (itt is ugyanazok a feltételek), akkor 35 ezer lehet a támogatás, amit hűtőre, fagyasztóra, vagy kombihűtőre költhet. De csak azokra, amik szerepelnek a hgcs-katalógusban.


Kategóriák

  • Fagyasztó nélküli hűtő (65 féle)
  • Egyajtós hűtő fagyaztóval (50 féle)
  • Kétajtós hűtő felső fagyasztóval (68 féle)
  • Kétajtós hűtő alsó fagyasztóval (330 féle)
  • Álló fagyasztóláda (79 féle)
  • Fekvő fagyasztó (40 féle)

  • Jó hír, hogy szinte minden márka minden méretű és típusú gépe megtalálható, így a választás egyszerűbb. Rossz hír, hogy az online katalógusban nem lehet ár vagy méret szerint szűrni a találatokat, így az adott kategóriában végig kell kattintgatni a listában szereplő gépek leírását, vagy – s ha ez a jobbik eset – ha tudjuk, hogy mire vágyunk, akkor csak azt kell megkeresnünk, hogy szerepel-e. Érdemes figyelembe venni a pályázat benyújtása előtt, hogy az ilyen energiaosztályú gépek átlag 70-80 ezer forintnál kezdődnek, s határ a csillagos ég. De nem vehetjük meg akárhol!

    Regisztrált kereskedők

    A katalógusban szereplő háztartási gépeket csak a portálon szereplő regisztrált kereskedőtől, vagy webáruházakból vehetjük meg, ezek listája azonban még nem nyilvános, hiszen nekik is pályázniuk kell, hogy bekerülhessenek. Ez annyiban nehezíti a támogatásra pályázó nyugdíjasok, nagycsaládosok dolgát, hogy csak később derül ki, hogy honnan, s milyen gépet tudnak venni, amire a támogatást igényelhetik.

    HBN-FÁ


    Harminc nap a felhasználásra

    Ha valakinek megítélik a támogatást, akkor legfeljebb 30 napja van a háztartási gép megvásárlására. Figyelni kell azonban a pályázati portálon küldött üzeneteket, mert az értesítési kézbesítés időpontjának azt tekintik, amikor az ott küldött dokumentumot megnyitjuk (erről automatikusan generál visszaigazolást a rendszer). De 15 nap után, még ha nem nyitja meg valaki, akkor is kézbesítettnek tekintik a dokumentumot. Jó hír azonban, hogy a gép vásárlását követően az állami támogatás elszámolását, már a kereskedő nyújtja be a pályázatkezelő részére a trazakciótól számított legfeljebb 30 napon belül. (Az elszámolás benyújtásának végső határideje: 2015. április 30.)


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában