Helyi közélet

2014.09.22. 14:22

Mérleget vontak a bíróságon

Debrecen - Felgyorsult az ügymenet a törvényszéken és az ítélőtáblán is.

Debrecen - Felgyorsult az ügymenet a törvényszéken és az ítélőtáblán is.

Az év első felében a Debreceni Törvényszékre (DT) érkezett hozzávetőlegesen 25 ezer ügy többsége – mintegy 18 ezer – szabálysértési ügy volt. Országos szinten ezzel a DT bíráinak kell a legtöbb ilyen esetet tárgyalniuk – közölte dr. Kahler Ilona elnök, aki dr. Balla Lajossal, a Debreceni Ítélőtábla (DIT) elnökével közösen értékelte a két bíróság első féléves munkáját.

Kahler Ilona azt mondta, büntetőügyből 1775 került a DT-re január és június vége között, s összesen 2680-at sikerült befejezniük. Örvendetesnek nevezte, hogy több ügyben született ítélet, mint ahány érkezett, hiszen a cél az – hangsúlyozta –, hogy az ügyhátralékukat ledolgozzák és aktuálisak legyenek.

A statisztikai adatokról szólva kiemelte: az ítélőtáblára kerülő ügyek 72,5 százaléka esetében egy éven belül ítélet született első fokon. A járásbíróságokon még jobb az arány, hiszen 78,3 százalék ez a mutató.

A DT által elvégzett munka minőségéről a DIT helybenhagyó ítéletei tanúskodnak. Kahler Ilona azt mondta, a civilisztikai esetek kétharmada volt ilyen, a büntetőügyeknél viszont az esetek negyedében hagyta helyben az elsőfokú ítéletet a táblabíróság, a többi esetében főként enyhébb határozat (33 százalék) született.

Új feladatok a táblabíróságon

Balla Lajos hangsúlyozta: a DIT is érzékelte az ügyszám növekedését. Összesen 1319 ügy érkezett be, és 1363 esetben született határozat. Úgy fogalmazott, „bírót próbáló” fél éven vannak túl. A regionális ügyek mellett ugyanis a fővárosból érkezett 60 büntető- és 103 polgári polgári peres ügyet is tárgyalt a DIT 24 bírója, ezek miatt azonban nem csúsztak a saját feladataik ellátásával. A büntetőügyek 90 százaléka, a polgári ügyek 80 százaléka esetében ítélet született három-négy hónapon belül.

Balla Lajos kiemelte: a fővárostól átvett ügyekkel a meghatározott 2015. június végi időpont előtt végeznek, a büntetőügyekkel pedig várhatóan még idén. Kérdésünkre azt mondta, nincs szó arról, hogy újabb ügyeket kapnának. Új kihívások azonban lesznek. A DIT bíráinak egy része ugyanis feladatokat kapott az országgyűlési választás kapcsán is. A régióhoz tartozó választási ügyekben a táblabíróság jár el, elmondása szerint eddig 15 érkezett, a rövid feldolgozási idő miatt pedig hétvégi ügyeletre is szükség van.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában