Helyi közélet

2014.09.08. 16:39

Kilenc év a fiatalkorú hajdúszováti gyilkosnak

Debrecen, Hajdúszovát - R. Dávidot fiatalkorúsága „mentette” és az, hogy a táblabíróság mellőzte a minősítést.

Debrecen, Hajdúszovát - R. Dávidot fiatalkorúsága „mentette” és az, hogy a táblabíróság mellőzte a minősítést.Enyhítve az elsőfokú ítéletet, jogerősen 9 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a debreceni táblabíróság azt a fiatalembert, aki 2012 szeptemberében úgy megvert egy férfit Hajdúszováton, hogy az belehalt sérüléseibe. A másodfokú bíróság azért enyhítette a Debreceni Törvényszék R. Dávidot 12 évvel sújtó határozatát, mert álláspontja szerint a fiatalember által elkövetett emberölés nem „különös kegyetlenséggel” történt, mint azt az első fok kimondta, valamint a tettes a bűncselekmény idején még nem töltötte be 18. életévét. Márpedig ez esetben a büntetési tétel maximuma 10 év. Ugyanakkor az elsőfokú bíróság – hangzott el az ítélőtáblai indoklásban – megalapozott tényállást rögzített és helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét.

E tényállás szerint N. Jenő Lajos és gyilkosa – mindketten ittasak voltak – a késő esti órákban találkozott, amikor is utóbbi cigarettát kért. Nem kapott, mire ököllel többször megütötte a sértettet, aki a vízelvezető árokba esett. N. Jenő Lajos másnapra meghalt, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét hamarjában érkező segítségnyújtással sem lehetett volna megmenteni. R. Dávid ruházatát a sógora, R. Tamás segített elégetni. Őt jogerősen 2 év börtönnel büntették a bűnpártolásért.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában