Helyi közélet

2014.09.15. 14:08

Hozzánk jártak betörni

Debrecen - A Pest megyei banda közel egy évig fosztogatta a debreceni lakásokat.

Debrecen - A Pest megyei banda közel egy évig fosztogatta a debreceni lakásokat.

Ötfős bandát füleltek le a debreceni rendőrök szeptember 10-én; a négy férfit és egy nőt eddig 20 rendbeli betöréssel gyanúsították meg, összesen több mint 13 millió forintos kárt okoztak – hangzott el a felderítésről szóló hétfői sajtótájékoztatón.

A lakások, családi házak elleni cselekmények különösen rombolják az emberek szubjektív biztonságérzetét, hiszen az elkövetők ott támadnak, ahol naponta tartózkodunk; mindez az eltulajdonított értékek veszteségén túl hosszabb távú lelki terhet is jelent a sértetteknek. Emiatt a lakásbetöréseket kiemelt tárgyi súlyú bűncselekményként kezeljük – hangsúlyozta dr. Uzonyi Attila ezredes, a Debreceni rendőrkapitányság vezetője.

Speciális módszerrel dolgozott a most elfogott csoport: zárfésű alkalmazásával jutottak be a kiszemelt ingatlanba, így roncsolás mentesen tudták kinyitni a zárat, majd bent rejtett kutatást végeztek, vagyis nem a szem előtt lévő tárgyakat vitték. Dolguk végeztével gyakran az ajtót is visszazárták, így a károsult csak később vette észre a betörést.

A gyanú szerint készpénzt, valutát, aranyékszereket, kisebb műszaki cikkeket vett magához betörései során az az ötfős banda, melynek tagjait múlt szerdán fogták el, négyüket a debreceni Nagy Lajos király téren, ötödik társukat pedig Őrbottyánban. A 24, 32, 34, és 40 éves férfiak előzetes letartóztatásban vannak, a 20 éves nő szabadlábon védekezik.

– 2013. októberében kezdődött az ügy, decemberben vált nyilvánvalóvá, hogy sorozat bűncselekményről van szó – mondta el Muszka Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. – A csapat személygépkocsival érkezett a városba, s autózás közben figyelték, hova lenne érdemes betörni. Alkalomszerűen választották ki a tetthelyet, például a Vezér utcán, a Komlóssy úton, a Bem téren; szétszórtan az egész városban. Nehezítette a nyomozást, hogy mivel nem rongálták meg a zárat, rejtett értékek után kutattak és sokszor az ajtót is visszacsukták maguk után, a tulajdonos esetenként csak egy idő eltelte után vette észre a betörést – számolt be az alezredes.

A házkutatás során a rendőrök tárgyi bizonyítékokat, zárnyitó eszközöket, mobiltelefonokat foglaltak le, valamint két darab – az elsődleges szakértői vélemény alapján – lőfegyvert és több tucat lőszert.

A rendőrség az ügyben lopás bűntett, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

HBN

Csökkenő tendencia

2013-ban Hajdú-Bihar megye területén 881 rendőri eljárásban regisztrált lakásbetörést követtek el, melynek 40,2%-a (354) történt Debrecenben.

A megyeszékhelyen elkövetett lakásbetörések száma – a 2012. évi csökkenést követően – további 30,5%-kal csökkent – áll a debreceni rendőrkapitányság vezetőjének 2013-ról szóló beszámolójában.

Muszka Zoltán bűnügyi osztályvezető tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen nincs kiemelten „fertőzött” terület lakásbetörések szempontjából: a tettesek – ahogyan az ötős csoport is – alkalomszerűen csapnak le, bárhol a városban. Az is jellemző, hogy ezek utazó, tehát máshonnan érkező elkövetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában