Helyi közélet

2014.09.05. 11:24

Emlékpark-átadással és faültetéssel emlékezett a DKV a II. világháború áldozatairól

Debrecen - Magyarországot 1944 márciusában megszállták a német csapatok, majd nyáron a háború Debrecent is elérte.

Debrecen - Magyarországot 1944 márciusában megszállták a német csapatok, majd nyáron a háború Debrecent is elérte.1944. június 2-án amerikai bombázók támadták a Kárpát-medence főbb szállítási vonalait, köztük a debreceni Nagyállomást is. A több hullámban zajló légi csapás során 102 bombázó több mint 200 tonna bombát dobott le a vasútállomásra azért, hogy az ahhoz kapcsolódó vágány hálózatot megsemmisítse. A pontatlan navigáció következtében az eredeti célponttól távolabb bombatalálat ért beépített területeket is, súlyos károkat okozva ezzel a DHV Salétrom utcai telephelyén. Hetvenhét különböző erejű légibomba csapódott be ide, megsemmisítve a tekercselő, festő, asztalos, felújító és forgácsoló műhelyt, három motorkocsit, az 1943. januárban forgalomba állított három sínautóbuszt, egy budapesti és öt debreceni pótkocsit valamint a Petőfi téri Igazgatósági épületet.

A bombázások következtében súlyosan megrongálódott 3 motorkocsi, valamint több helyen a pálya és a felsővezeték rendszer is jelentősen károsodott. A forgalmat a Bika Szálloda – Nagyerdő szakaszon 1944. június 10-re, a Nagyállomás – Bika Szálló szakaszon július 7-re sikerült visszaállítani. Az égető járműhiány csökkentése érdekében Nagyváradról bérelt járműveket a Társaság. A súlyosan megrongálódott Salétrom utcai telep helyett a járműveket a Nagyerdőn tárolták, de a szeptember 1-jei újabb légitámadásban ez az ideiglenes telephely is megsemmisült. Az újabb bombázások során a DHV hálózatát hat bombatalálat érte, melyből öt a fővonalat találta el. 1944. október 19-én a szovjet csapatok kiűzték a németeket a városból és megkezdődhetett a háború okozta hatalmas károk helyreállítása.

1944. október 22-én a fővonal kis szakaszán (Nagyerdő – Városi Kórház), míg november 27-én a teljes fővonalon újra megindulhatott a közlekedés. A mellékvonalakon 1944. december 9-re állt helyre a menetrendszerű közlekedés.

A júniusi és szeptemberi bombázásokban a társaság alkalmazottai közül több ember súlyosan megsérült, hét ember szolgálatteljesítés közben pedig életét vesztette.

Az áldozatok:

- Czura Ábel, villamos kalauz

- Hamza József, előmunkás

- Kiss Elek, villamos kalauz

- Madarász Erzsébet, villamos kalauz

- Molnár Erzsébet, takarítónő

- Perecsényi Imre, szerelő, lakatos

- Szigetfalvi Ferenc, villamos kalauz

Az 1944. évi bombázások 70. évfordulója alkalmából, a DKV Zrt. Salétrom utcai telephelyén Emlékparkot hoztak létre. Az Emlékparkban, a hét társasági áldozat tiszteletére 2014. szeptember 5-én hét facsemetét ültettek el. A facsemetéteket Dr. Papp László, Debrecen város alpolgármestere, valamint Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója, Csányi Jenő forgalmi igazgató, Hernádi Zoltán értékesítési igazgató, Nyikos István parkolási üzletágvezető, Pongor Csaba műszaki igazgató és Tóth Szabolcs gazdasági igazgató ültette el.

- DKV Debreceni Közlekedési Zrt. -


Debrecen - A DKV hét dolgozója vesztette életét munka közben a II. világháborús bombázásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában