Helyi közélet

2014.09.18. 19:24

Egy letűnt állam flottájának sikere

Debrecen - Vasúti és katonai infrastruktúrát támadott a Monarchia az olasz városban.

Debrecen - Vasúti és katonai infrastruktúrát támadott a Monarchia az olasz városban.

Ancona, Olaszország legfontosabb keleti parti kikötője ellen hajtotta végre az Osztrák–Magyar Monarchia hadiflottája történetének legnagyobb támadását 1915. május 24-én. Az akció célja nem az volt, hogy legyőzzék az olasz flottát – ahhoz ugyanis az túl erős volt –, hanem hogy a hadsereg időt nyerjen, s a háborúba lépett Itália ne legyen képes gyors mozgósításra. Ehhez, mivel a nyugatit nem lehetett, a csizma keleti partján futó vasútvonalat kellett megsemmisíteni – magyarázta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója előadásában.

Az olaszokat teljesen váratlanul érte a támadás, a császárság flottája éjfél után érte el az olasz felségvizeket. A szakember, aki a tengeri hadviselés történetét kutatja, úgy fogalmazott, mire az olaszok felfűtötték a hajóikat, a Császári és Királyi Haditengerészet hajói már horgonyt vetettek. Mivel az itáliaiak nem végeztek felderítést, s nem is aknázták alá a tengert, Anton Haus admirális egységei egészen 3 ezer méterig tudták megközelíteni a partokat.

Felidézte: a Zrínyi csatahajó hajnali 4 óra után adott le egy lövést, majd 12 perc szünet következett, hogy a lakosság el tudjon menekülni. Ennek köszönhető, hogy a vérengzés elmaradt, 200-nál is kevesebben vesztették életüket. A csapás a vasúti infrastruktúra és katonai létesítmények ellen irányult, amelyeket ellenállás nélkül pusztítottak el. Az egyik torpedóromboló például arra is képes volt, hogy egy szűk csatornán betolatva, folyamatos tűzharcban döntsön le egy vasúti kőhidat.

Nagy lélektani hatás

A kutató megjegyezte: egy olasz hajó keveredett tűzharcba, az el is süllyedt. Érdekesség, hogy Haus tengernagy nem a legkorszerűbb, hanem a legrégebbi hajót jelölte ki zászlóshajónak, amelyen maga is tartózkodott. Horthy ekkor a Novara cirkáló sorhajóparancsnoka volt, s innentől ívelt felfelé haditengerészeti karrierje.

Az akció következtében sikerült megtartani a frontot, a Monarchia több napot nyert katonái átcsoportosítására. A támadás lélektani hatása is jelentősnek bizonyult, hiszen az olasz sajtó hetekig cikkezett a hadvezetési hibákról.

HBN


Debrecen - Az I. világháború utóhatásai végigkísérték az elmúlt 100 évet - megkezdődött A Nagy háború és emlékezete című konferencia a Déri Múzeumban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában