Helyi közélet

2014.09.15. 13:02

Balmazújvárosról az első világháború kitörésének százéves évfordulóján

Balmazújváros - Kis hősök, nagy hősök? Meg lehet ezt ítélni háborús körülmények között, ahol az ágyútölteléknek előreküldött baka a testével védte a mögötte érkezőket?

Balmazújváros - Kis hősök, nagy hősök? Meg lehet ezt ítélni háborús körülmények között, ahol az ágyútölteléknek előreküldött baka a testével védte a mögötte érkezőket? Hacsak annyit tett a hazájáért, hogy meghalt a harctéren, éppen úgy hős, mint, aki túlélte a frontot és közben ő küldött halálba néhány vagy több ellenséges katonát. Az utókorban élőknek nincs könnyű dolguk megítélni, ki kerülhet fel egy emlékoszlopra, amely az első vagy a második világháború hőseinek állít emléket.

Balmazújvároson ezt 1943-ban megtették, amikor ünnepélyesen leleplezték az első világégés hőseinek emlékművét, rajta 768 névvel.

Ez erre való emlékezést fontosnak tartó 90 éves Hüse Péter, aki munkaszolgálatosként, illetve segédlevente-oktatóként maga is hősiességről tanúskodó tetteket hajtott végre a 2. világháború idején, érdekességként jelezte, hogy a nevek között ott szerepel a kormányzó fia, Horthy István pilóta is, akinek 1942-ben valószínűleg lelőtték a gépét. A település így tisztelget emléke előtt.

A 2. világháború újvárosi hőseiről nincs pontos kimutatás, de többszöröse lehet az előzőnek. És egy újabb érdekesség, az 1956-os forradalom egyetlen áldozatot követelt a községtől, a 23 éves Kocsány Imre őrvezetőt a záhonyi laktanyában lőtték le a szovjetek november 4-én.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában