Helyi közélet

2014.09.19. 13:12

A megyék kezében a sorsuk

Debrecen - Kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció után dönt majd a kormány.

Debrecen - Kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció után dönt majd a kormány.– Nem véletlen a megyei közgyűlés elnökével közös sajtótájékoztató, ez bizonyítja, hogy mennyire komolyan kell venni azt a tanácskozást, amely az intelligens szakosodási stratégia tervezési folyamatának jelentős állomása – mondta Rácz Róbert kormánymegbízott. Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy a 2014–2020-as tervezési időszakban a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítható EU-s forrásokból minél több juthasson Hajdú-Biharba. Ugyanis az erre a célra Magyarországnak szánt 700 milliárd forint – ellentétben egyéb EU-s forrásokkal – még nincs elosztva a megyék között.

Abból az általuk benyújtott fejlesztési elképzelések függvényében részesedhetnek. A szakmai tanácskozáson dől el, hogy Hajdú-Bihar – a többi megyéhez hasonlóan – milyen kutatás-fejlesztési területekre nyújt be igényt a kormánynak – folytatta Rácz Róbert, nem titkolva, hogy megyénk esélyei jók a belső versenyben.

Bodó Sándor, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy sok hasznosítható elképzelés érkezett már be, de a prioritásokat a szakmai tanácskozás véglegesíti. A megyék által beküldött javaslatok összegzése után a kormány a jövő hónapban dönt a mindenkire vonatkozó stratégiáról, azaz bárhol borulhat a sorrend az országos prioritások függvényében.

A csütörtöki szakmai tanácskozáson az egészségipar elsődlegessége mellett a további sorrend: élelmiszeripar, informatika, elektronika-gépgyártás, mezőgazdaság, megújuló energia, anyagtudományok.

A kutatás-fejlesztési elképzelések szeptember 22-ig erre a linkre még feltölthetők.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában