Helyi közélet

2014.09.19. 09:44

A becsületüket is kiplakátolták

Hortobágy-Kónya - A hortobágyi legelőpályázat eredményén kaptak hajba Kónyán az állattartó gazdák.

Hortobágy-Kónya - A hortobágyi legelőpályázat eredményén kaptak hajba Kónyán az állattartó gazdák.A balmazújvárosi Huszti Lászlónál az tette be a kaput, hogy a nyertes legelőpályázata miatt „a gazdák és a város polgárai” aláírással közterületekre kiragasztott nyílt levélben vonták kétségbe az ő és családja becsületét.

Ha akarnának se…

Amint arról a Naplóban már beszámoltunk, a Hortobágyi Nemzeti Park legelő haszonbérleti pályázatán Huszti László nyerte el annak a 169 hektár hortobágy-kónyai legelőnek a haszonbérleti jogát, amelyen (pontosabban amelynek egy részén) eddig Tóth József több száz marhája legelt. Mivel a Tóthék tanyája éppen az állami legelő kellős közepére esik, a családfő kijelentette, hogy ők márpedig ha akarnának, se tudnának onnan elmenni. A patthelyzetet a hatóságok úgy próbálják feloldani, hogy az önkormányzat birtokvédelmi eljárás keretében szembesítésre idézte a feleket.

– Nagyon elegem lett abból, hogy azért, mert én nyertem a pályázaton, mindennek elhordanak. Pedig Tóthék csak maguknak köszönhetik, hogy így jártak, hiszen ha érvényes pályázatok adnak be, én labdába se rúghattam volna mellettük. De a pályázatuk érvénytelen volt, ezért ha nem engem hirdetnek ki nyertesnek, akkor elvitte volna más a területet – fakadt ki a főállású mezőgazdasági őstermelőként pályázó Huszti László, aki elismerte ugyan, hogy neki a Tóthék félezer marhájával szemben jelenleg csak 17 jószága van, de a pályázatban vállalta, hogy két éven belül saját állománnyal fedi le a teljes legelőterületet.

Egy hetük volt rá

Itt tartottunk a történtek felidézésében, amikor László érdekes fordulattal hozakodott elő. Elmondta, hogy amikor kiderült a pályázat eredménye, ő felajánlotta Tóth Józsefnek, hogy a 169 hektár legelőből 69 hektárt (az utána járó támogatással együtt) teljesítési segédlet keretében átad neki, de az ajánlat az egy hét gondolkodási idő leteltével válasz nélkül maradt. „Mondták is az ismerőseim, hogy emeletes marha vagyok, mert Jóska bátyám ezt velem soha nem tette volna meg…"

Husztiék a minap arra ébredtek, hogy ismeretlenek az ő tisztességüket kétségbe vonó nyílt levéllel plakátolták tele Balmazújvárost. „Huszti Laci! Az újságban is olvastunk arról, hogy mit tettél gazdatársaddal, Tóth Józseffel és a gazdaságával Kónyán! Ezért mélységesen elítélünk téged! Elveszítetted a fejedet, vagy megszállt az ördög, mert azt látjuk, hogy nem a tiszta, józan tudatod irányít. Mindig rendes embernek ismertünk. Szállj magadba, és a legelőjét add vissza annak a gazdaságnak. Ellenkező esetben katasztrofális helyzetbe sodródhat ez a gazdaság, ami a te lelkeden száraz…” – fogalmaz a ”Gazdák és a város polgárai” aláírású nyílt levél.

László erre azt mondja, bár nagyon bántja, hogy ország-világ előtt igaztalanul rágalmazzák, ebben a helyzetben biztosan nem fog meghátrálni. Arra meg csak legyintett, hogy nyilván a fideszes kapcsolataival nyerhetett a pályázaton, hiszen (mint mondta) még szavazni se szoktak elmenni.

HBN-PA


„Egyedül Laci jött ránk…”

– Érdekes, hogy a 600 pályázó közül egyedül Huszti Laci jött ránk, mindenki más tudta, hogy ezen a területen mi gazdálkodunk – reagált az elhangzottakra Tóth József, továbbra is azt állítva, hogy nekik a félezer marhával nincs hová menni. Az idős férfi arra a bizonyos felajánlásra is másként emlékszik; neki úgy rémlik, hogy László a 69 hektáron csak a legeltetés lehetőségét ajánlotta fel nekik, a vele járó támogatást nem. Szerinte Husztiék egész egyszerűen így akarták állattal lefedni a területet. Tóth gazda állítja továbbá, hogy neki csupán 34 hektár saját szántója van (a László által említett többszáz hektárral szemben), saját legelője pedig egy deka sincs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában