Helyi közélet

2014.08.07. 16:23

Vigyázz! A tetőn dolgoznak!

Debrecen - Megkezdődött a Főépület üvegtetejének felújítása. A kivitelező DESZIG Építőipari és Kereskedelmi Kft. november végére készül el a munkálatokkal.

Debrecen - Megkezdődött a Főépület üvegtetejének felújítása. A kivitelező DESZIG Építőipari és Kereskedelmi Kft. november végére készül el a munkálatokkal.

Mint arról az unideb.hu portál korábban beszámolt, balesetveszélyesség vált a központi épület nyeregtetős üvegteteje. Az időjárás viszontagságai, illetve a belső acélszerkezet kilengése miatt a tető az elmúlt évtizedekben erősen megrongálódott, több helyen beázik, ezért vált szükségessé a teljes rekonstrukció.

- A kivitelező jelenleg az előkészületeket végzi: szerelik a felvonót és gondoskodnak az üveggel fedett Díszudvar védelméről, hogy a munkálatok során ne sérüljön meg a 80 éves, eredeti, Róth Miksa által készített díszüveg, amelyet USB-lapokkal burkolnak be a felújítás idejére - tájékoztatta az unideb.hu portált Kollár József fejlesztési Igazgató.

Az üvegtető teljes felújítása a komoly szakmai kihívás mellett rendkívüli logisztikát is igényel, hiszen az üvegtáblák mérete egyenként 83x270 centiméter, a nyeregtető teljes cseréjéhez ezekből 240 darabot kell beépíteni. Emellett megújul az 500 négyzetméteres lemeztető is, ahol az eddigi horganyzott lemez helyére cinklemez kerül. A felújítás során kijavítják az elkorrodálódott acélszerkezetet, és kicserélik a teljes belső világítást is. A munkálatok várhatóan november elejére készülnek el. A beruházás teljes költségét saját forrásból finanszírozza az egyetem.

A felújítás alatt - balesetvédelmi okok miatt - nem használható az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár első emeleti főbejárata, és a Díszudvart is le kellett zárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában