Helyi közélet

2014.08.09. 13:42

Rendhagyó órák városon, faluban

Debrecen - Hiába a kicsengetés, a diákok fészkelődés nélkül figyelnek tovább.

Debrecen - Hiába a kicsengetés, a diákok fészkelődés nélkül figyelnek tovább.

– Nekem az tetszett, hogy a felfújt léggömb megfürdött, behorpadt, és teljesen lapos lett, mint egy palacsinta. – Nekem az a tojás, ami átbújt a lombik sokkal szűkebb száján. Tizenéves diákok élményei ezek a rendhagyó fizika óráról.

Sok iskolának nincs megfelelő szertára, és hiába a felkészült tanár, ha a folyékony nitrogént nem lehet úgy tárolni, mint egy zacskó aktív szenet. Ezért az Atomki fiatal szakemberei felkeresik őket. Az első, amivel Kovács Sándor leköti a figyelmet, Galilei hőmérője. Üveggömböcskékbe zárt színes folyadék mozog fel-le az üvegtartályban, inkább szobadísznek néznénk.

Új feladvány: ellenállás-hőmérő! Nincs felelet!

– Akkor ugorjunk vissza: mi a hő? – kérdezi, és már magyarázza is. Újabb kérdés: hány fokon forr a nitrogén gáz? A válasz: mínusz 196 Celsiuson. És mit tesz hozzá a fizikus: folyik, de ti ne nyúljatok hozzá, a LED azonban megfürdik benne, figyeljetek!

Az addig narancssárgán világító LED színe zöldessárgára változik, jelzi, hogy, ott is lehet hőmérsékletet mérni, ahol hétköznapi gondolataink szerint nem tudjuk, mivel is lehetne? Ha jó a kérdés, a természettől is érkezik felelet. Ha nem, akkor tovább kell kérdezni. A szódásüveg patronjára ráfagy a levegő párája, mert ha a gáz kitágul, akkor a hőmérséklete csökken. A segíteni kihívott gimnazista diákok figyelmét nem kerüli el, hogy a zúzmarás szifonpatronhoz, bizony, odaragadt az ujjuk.

Egy előadói kérdéssel máris a világűrben vagyunk. – Hány fok van odakint? – 2,7 Kelvin a hőmérséklet! – szólnak az érdeklődők. Újabb kérdés: – És meddig növelhetjük a hőmérsékletet? Némi csend után jön a tétova válasz: nincs felső határ!

– Ha van, akkor sem ismerjük. – teszik hozzá a kutatók.

Az óra végét jelző csengő hiába szól. A diákok még mindig fészkelődés nélkül figyelik, hogy miként öntik egy kannából a folyékony nitrogént a felfújt léggömbre, egészen addig, amíg az össze nem esik, és lapos nem lesz, mint egy palacsinta.

HBN


Debrecen - A kisebb laboratóriumok a kevesebb eszköz birtokában az átlagost meghaladó kreativitásra kényszerítenek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában