Helyi közélet

2014.08.04. 15:38

Önkormányzati választások 2014 - Legyen magánügy, ne nyugdíjalap a gyerek

Debrecen - Eszement ötlet vagy ősszel napirendre kerülő törvényjavaslat?

Debrecen - Eszement ötlet vagy ősszel napirendre kerülő törvényjavaslat?

Több ponton is kifogásolja az MSZP a nyugdíjrendszer reformját; azt, amit a Népesedési Kerekasztal javasolt a kormánynak és az Országgyűlésnek: a testület által kidolgozott koncepció szerint a nyugdíjszámításnál figyelembe kellene venni a gyermeknevelésre fordított erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is.

- Háborodott ötlet, amelyből ősszel akár törvényjavaslat is lehet - fogalmazott dr. Rónai György, a párt Debrecen városi elnöke. Hozzátette, a nyugellátási rendszer reformja, a romló népesedési mutatók javítása elkerülhetetlen, de ezen a módon igen aggályos.

Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő írásbeli kérdést tett fel Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a javaslattal kapcsolatos aggályaikról, amelyre Rétvári Bence államtitkár válaszolt úgy, hogy nem kellene riogatni a közvéleményt.

– Éppen nem mi riogatunk, hanem maga a javaslat riasztó, amely a gyermeknevelést próbálja elismerni oly módon, hogy a gyermekek számát és iskolázottságát méri. Mi a helyzet a meddő párokkal? És mi a helyzet azokkal a családokkal, amelyek sérült gyermeket nevelnek, így nincs esély a komolyabb végzettség elérésére? – vetette fel a képviselőnő. Mint folytatta, 2015-ig muszáj lesz hozzányúlni a nyugdíjrendszerhez, amely főleg azok zsebét érinti majd, akik nem tudnak megfelelni a Fidesz gyermekszámot érintő elvárásához. Felelőtlen, hogy a szakmával nem egyeztetve újra elvesznek – folytatta.

Az MSZP álláspontja szerint inkább azzal kellene segíteni a családokat, hogy ingyenessé tennék a bölcsődei ellátást és az iskolát. Mert egy 25-30 éves ember nem azért fog szülni, hogy majd jó nyugdíja lesz.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában