Helyi közélet

2014.08.02. 12:37

Mikor kell fizetnie a rokkantnak és kísérőjének?

Debrecen - Kérem a közlekedési szakemberek véleményét, mert én nem tudok a sorok közt olvasni, pedig erre nagy szükségem lenne. Június 4-én történt, hogy Hajdúnánásról a debreceni Klinikára utaztam kontroll vizsgálatra a lányom- mal, mivel én mozgáskorlátozott vagyok és csak kísérővel tudok közlekedni.

Debrecen - Kérem a közlekedési szakemberek véleményét, mert én nem tudok a sorok közt olvasni, pedig erre nagy szükségem lenne. Június 4-én történt, hogy Hajdúnánásról a debreceni Klinikára utaztam kontroll vizsgálatra a lányom- mal, mivel én mozgáskorlátozott vagyok és csak kísérővel tudok közlekedni. Van egy fogyatékossági igazolványom, a Magyar Államkincstár Hatósági Igazolványa, amelyen az olvasható, hogy közforgalmi személyszállítási utazási kedvezmény igénybevételére jogosít, de azt nem írja, hogy hány százalékban. Mivel én „Gyulajeggyel” utazom, mert 77 éves vagyok, nekem egyébként is ingyenes az utazás, és gondoltuk, hogy a kísérőnek is, mivel az igazolvány hátulján úgy van feltüntetve: a kísérő személyt hasonló kedvezmény illeti meg.

Emiatt nem vettünk jegyet a lányomnak. A reggeli vonatra mikor felszálltunk, jött egy fiatal jegykezelő hölgy és mutattuk neki az igazolványomat, amit megköszönve mindent rendben talált. Visszautazáskor a Nagyállomásról a Hajdúnánásra tartó vonat elindulása után jött egy másik kalauz és közölte velünk, hogy az az igazolvány 90 százalékos kedvezményre jogosít, fizessük ki a 10 százalékot. Csodálkozva bár, de kifizettük, mert nem nagy összegről volt szó.

Nem értettük, hogy ha Debrecenben a villamoson és előzőleg a vonaton sem kellett fizetnie a kísérőnek, akkor ott miért kérték a 90 százalékos kedvezményes jegy megvételét. Kérem a MÁV vagy a Volán véleményét, hogy ilyen esetben mi a helyzet, kell-e jegyet vennie a kísérőnek vagy sem?

Eltérő a helyi és helyközi: a kérdést – bár a buszközleke- dés nem volt érintve – Balogh Gyulának, a Hajdú-Volán Zrt. személyszállítási igazgatójának továbbítottuk. A válasza: a 85/2007.(IV.25) Kormányrendelet szerint a vasúti személyszállítás, a HÉV, a helyközi autóbusz-közlekedés, komp és révközlekedés díjkedvezménye 90 százalékos, míg a helyi közúti és kötöttpályás közlekedésé 100 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában