Helyi közélet

2014.08.26. 14:16

Kinyílt a juhászbicska a zsebben

Hajdú-Bihar - Tucatnyi hajdú-bihari állattartó polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett.

Hajdú-Bihar - Tucatnyi hajdú-bihari állattartó polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett.

„Kinyílt a juhászbicska a zsebekben! Elég volt! Nem megyünk sehová! Én már a télen is azt kérdeztem a minisztertől, meg az államtitkártól, hogy akkor most mi lesz, aztán semmi nem lett. Hát, nem fogjuk hagyni, hogy végképp ellehetetlenítsenek minket! Ha tettlegességre kerül a sor, attól se riadunk vissza” – kesergett Mavranyi Zsigmond.

Utána miből él?

Az idős berettyóújfalui gazda keserűségét az táplálja, hogy bár ötven hektárra pályázott, egyetlen talpalatnyi földet sem nyert az állami földhaszonbérleti pályázaton. – A jövő héttől a 350 birkát és a 30 kecskét hová tegyem?! Az egyik gazdatársunk a 650 birkáját már le is jelentette vágásra, de a vágóhíd hetente legfeljebb tízet tud fogadni. Meddig tart így a teljes állomány kivágása?! Arról nem szólva, hogy a tenyésztésben 30-40 ezer forintot érő birka kényszervágva legfeljebb 10-15 ezer forintot hoz. És utána miből él a gazda meg a családja? – mondta nem titkolt indulattal a hangjában Mavranyi Zsigmond.

Sokkal több információja a jövőről Debreczeni Sándornak, a Juhker Kft. ügyvezető igazgatójának sincs, pedig a cége kötelékébe nem kevesebb, mint 22 ezer anyajuh tartozik. „Korábban a Hortobágyon 3 ezer 800 hektár állami legelőt béreltünk, a haszonbérleti pályázaton azonban semennyit nem nyertünk. Egyedül abban bízunk, hogy a megmaradt területekre kiírandó újabb pályázaton talán mi is labdába rúghatunk. A döntéshozók előbb-utóbb csak belátják, hogy a 22 ezer anyajuhnak valahol legelni kell…” – hagyta nyitva a kérdést a cégvezető.

Nem vonulnak le

Szilágyi László az egyik élharcosa annak a tucatnyi hajdú-bihari gazdának, akik polgári engedetlenségre készülnek. – A gazdatársakkal úgy döntöttünk, hogy nem vonulunk le az állami legelő-területeinkről. Ha pedig az állam hatósági úton beavatkozik, (lévén élő állatokról van szó) kötelessége biztosítani a takarmányt a jószágaink számára – osztotta meg velünk döntésük hátterét a gazda, akinek 280 szarvasmarha és 550 juh legeltetéséről kell(ene) gondoskodni jövő hétfőt követően is. Korábban 300 hektár állami területet használt, miután azonban a pályázaton nem nyert, most egy magánszemélytől bérelt 70 hektár legelővel kellene beérnie. Ami viszont nyilvánvalóan nem tart el ennyi jószágot. Ezért döntött ő is a kényszerű maradás mellett…

HBN


Hajdú-Bihar - A földhaszonbérleti pályázat vesztesei teljesen tanácstalanok a jövőt illetően.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában