Helyi közélet

2014.08.25. 18:41

Heten lennének polgármesterek

Debrecen - Ötszáz ajánlást kell összegyűjteniük a tisztségért indulóknak.

Debrecen - Ötszáz ajánlást kell összegyűjteniük a tisztségért indulóknak.

Hét jelölőszervezet, a Civil Fórum, a Demokratikus Koalíció, a DISZ, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Magyar Munkáspárt és a Magyar Szocialista Párt volt a leggyorsabb, ők vették át leghamarabb a polgármesterjelöltté váláshoz szükséges ajánlóíveket – tudtuk meg dr. Szekeres Antal jegyzőtől.

A választásra jogosultaknak is meg kellett már kapniuk a választási értesítőket, ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy melyik szavazókörben adhatják le a voksaikat október 12-én. Debrecen összesen 137 szavazókört alakítanak ki.

Az új választási törvény több változást is magával hozott – hívta fel a figyelmet Szekeres Antal. Mint mondta, összeférhetetlen a városvezetői és az országgyűlési képviselői tisztség. Továbbá mind a polgármester, mind a képviselők mandátuma öt évre szól, nincs kampánycsend és alacsonyabb a jelöltállítási küszöb is. Ahhoz, hogy valaki polgármesterjelölt legyen, legalább ötszáz ajánlást kell összegyűjtenie. A képviselőjelölteknek pedig az adott körzetben élő választópolgárok legalább 1 százalékának ajánlását kell megszerezniük az induláshoz.

HBN

További részletek a Napló keddi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában