Helyi közélet

2014.08.01. 12:41

Gólyatávlatból szemlélődtek

Debrecen, Egyek - Az érdeklődők bepillanthattak a fészkekbe és madárgyűrűzést is láthattak.

Debrecen, Egyek - Az érdeklődők bepillanthattak a fészkekbe és madárgyűrűzést is láthattak.

Minden év június közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudható, hogy a számunkra is kedves madarak Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak jutott eszébe, hogy a gólyagyűrűzésekre a helyi lakosokat, illetve a távolabbról is érkező érdeklődőket meghívják, akik így testközelből találkozhatnak egy gólyafiókával. Ekkor született meg a gólya roadshow ötlete. Az MME megyei szervezete Debrecenben idén már második, míg Egyeken az első gólya roadshowt rendezte meg júniusban.

A két rendezvényen összesen 135-en vettek részt és tekinthettek be a darus kocsik segítségével a gólyafészkekbe, megismerhették az MME gólyavédelmi tevékenységét és persze meg is simogathatták a kisgólyákat.

Hogy miért van szükség a gyűrűzésre? Olyan rejtett életfolyamatok, mint a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érnek el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazott – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrű, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagy testű madarakra.

A nagy testű madarakat nem könnyű megfogni, különösen a kifejlett példányokat. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzik meg. Az április végén, május elején költő fehér gólyák fiókái általában június közepére érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, igaz az időjárástól függően, főleg hideg idő esetén, ez egy-két hetet is csúszhat – tudtuk meg Koczka András területi irodavezetőtől.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában