Helyi közélet

2014.08.16. 14:02

Embargó: nagy megmérettetés

Hajdúböszörmény - A hazai termékek vásárlásával csökkenhet az embargóból adódó kár.

Hajdúböszörmény - A hazai termékek vásárlásával csökkenhet az embargóból adódó kár.

– A kormány célja, hogy minimalizálja a magyar gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt, ezért Brüsszelhez fordult a károk kompenzálására létrehozott krízisalap 400 millió eurós keretének emelése érdekében – mondta dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a III. Hajdúsági Expo megnyitása előtt, Hajdúböszörményben tartott pénteki sajtótájékoztatón. Ehhez viszont az szükséges, hogy a magyar vásárlók is a magyar vidéket, foglalkoztatást, piacot és a magyar embert támogassák azzal, hogy hazai terméket vásárolnak – folytatta.

Napi 70 millió forint kiesést jelent a magyar mezőgazdasági exportnak az orosz embargó, amely egy éven keresztül tiltja a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalát az Európai Unióból. Épp ezért európai uniós kompenzációra lesz szükség – tette hozzá.

– Ha egy terméken nincs magyar felirat, nem tudni, mióta van úton, mi jellemzi a beltartalmát, milyen a minősége. Épp ezért megoldás a friss, minőségi, megfelelő körülmények között előállított hazai termékek vásárlása – folytatta az államtitkár. Kitért arra is, mire nem vonatkozik az embargó: élőállat, gabona, olajos magvak, hús-, zöldség- és gyümölcskonzervek, ásványvíz, zsír, fűszerek, takarmány.

Mintegy 800 ezer tonnára becsülik az idei magyar almatermést, ezért felmerül a kérdés, hogyan kezeljék ezt a rekordot, hiszen az embargó érinti az ágazatot. Az államtitkár új utak, új felvevőkapacitás, új piacok keresésében, és szintén a magyar vásárlóerő összefogásában látja a megoldást. A nyomást egyrészt a léalma-előállítással lehetne csökkenteni. Másrészt tudjuk, hogy a magyarok előszeretettel fogyasztják az almát, ezért oda kell juttatni hozzájuk a hazait – hallhattuk.

HBN-Barak Beáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában