Helyi közélet

2014.08.10. 13:42

Bulgária: éjjel bulik, nappal kultúra

Napospart - A Fekete-tenger partján kastélyok, csúszdapark és diszkók tömkelege biztosít kiváló szórakozást.

Napospart - A Fekete-tenger partján kastélyok, csúszdapark és diszkók tömkelege biztosít kiváló szórakozást.

A bolgár tengerpart nagy fejlődéseken ment át, és igazán népszerű turisztikai célponttá vált az utóbbi évtizedben a magyarok körében is. Fő vonzereje a felhőtlen szórakozást biztosító bulik, a homokos part és a kellemes időjárás: júliusban és augusztusban 25 és 30 °C között mozog az átlaghőmérséklet. Az ország keleti oldalát „nyaldosó” Fekete-tenger partján izgalmasan pezsgő életű nagyvárosok és nyugalmas kis települések egyaránt megtalálhatók. A pörgős kirándulásra vágyók főként Várnát, Burgaszt, Napospartot (nemzetközileg ismert nevén Sunny Beach-et), s a vele szinte teljesen „összenőtt” Neszebart keresik fel a nyári időszakban. Szozopol és a kisebb városok leginkább a pihenni vágyók úti céljai.

Élmények minden napszakban

Napospart nappal és éjjel egyaránt számtalan kalanddal várja a vállalkozó szellemű utazókat. A hat kilométer hosszú tengerparton a több tízméteres magasságba emelő parasailinget (víziejtőernyőzés), a jet skizést vagy az izgalmas vízibanánozást is ki lehet próbálni. Az úszni nem tudóknak nagy előny az, hogy a tenger viszonylag lassan mélyül, így a sekélyebb vizeket ők is biztonságosan élvezhetik. A város északi részén Aquapark található, ahol a modern és izgalmas csúszdák – Niagara, Kamikaze, „Hegynek felfelé” típusú csúszda – várja a pancsolás szerelmeseit. Sunny Beach-en az élet hajnalig nem áll meg: diszkók, éjszakai klubok és éttermek telnek meg bulizó fiatalokkal a hét minden estéjén a nyár folyamán, közülük néhány bár a teraszát a homokos tengerparton építette ki. Az üdülőváros sétálóutcáján számtalan szórakozási lehetőség és butik várja a nyaralókat éjszaka is: bungee jumpingolásra, városnéző kisvonatozásra és kaszinózásra is lehetőség nyílik. A sétány menti boltok „márkás” parfümöket, órákat, ruhákat és videojátékokat is kínálnak, vigyázzunk a vásárlás során! Kihagyhatatlan bolgár szuvenír viszont egy rózsából készült termék – a kellemes illatú virágból remek krémeket, parfümöket készítenek az országban.

Kulturális feltöltődés

Ha kipihentük a hajnalhasadásig húzódó ereszd-el-a-hajamat, a következő állomás a neszebári óváros, ami egy félszigeten terül el. Legfőbb látványosságai a szélmalom, amely a félsziget bejáratánál áll, a bizánci kapubástyák, a műemlékházak, és a különböző ókorból és középkorból származó templomok, vagy azok romjai.

Az 1983 óta a Világörökség részét képező óváros szűk sikátorai romantikus nosztalgiára csábítják az odalátogatókat.

Az ország fővárosában, Szófiában érdemes meglátogatni a bolgár parlament épületét, az Alekszandr Nyevszkij-székesegyházat, a török időkből származó Banja Basi mecsetet és a festői szépségű orosz templomot. Várna turisztikai látványosságai pedig a francia kastélyok hangulatát idéző Euxinográd palota, a Természeti Múzeum és a várnai csata emlékparkja.

HBN–Magyar Evelin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában