Helyi közélet

2014.08.14. 13:51

A betegség ott van, ahol a szenvedés

Debrecen - Mindannyiunknak lehetnek pszichiátriai problémái – szögezte le a szakember.

Debrecen - Mindannyiunknak lehetnek pszichiátriai problémái – szögezte le a szakember.Nem minden agresszív ember igényel pszichiátriai kezelést, és nem minden pszichiátriai beteg erőszakos – magyarázta az elmezavar és a deviáns viselkedés közötti különbséget dr. Andrássy Gábor pszichiáter. Mint mondta, nem ért egyet azzal a nézettel, hogy az agresszív ember feltétlenül beteg. Hangsúlyozta, az agresszió veszélyét még betegség esetén sem lehet teljesen nullára redukálni, csupán csökkenteni, azzal, hogy a betegek eljutnak az orvoshoz. A statisztikák alapján bizonyított, hogy a kezelt skizofrének között nagyságrendekkel kisebb az erőszakos cselekedetek száma, mint egészséges társaiknál. A pszichiátria betegségek/állapotok széles spektrumát gondozza, a mentális retardációtól, a pánikbetegségen, depresszión, demencián, személyiségzavarokon keresztül a skizofréniáig.

– Ugyanakkor nem minden agresszió betegségből fakad. Lehet valaki erőszakos egy alkalmi részegség kapcsán, ami nem feltétlenül jelent pszichiátriai betegséget. De ha többször előfordul, érdemes szakemberhez fordulni – hívta fel a figyelmet.

Változó elmeállapot

– A pszichiátriai betegek gondozása kétségtelenül fontos, ugyanakkor a betegségeket nem lehet egy kalap alá venni. Minden eset egyedi. Ugyanannak az embernek az elmeállapota időben is változó, lehet, egy pillanatban olyan dolgot tesz, amit a következőben már nem tenne – fogalmazott a pszichiáter.

Hozzátette, Magyarországon szigorúan szabályozott, kit tarthatnak gyógykezelésen.

– Csak közvetlen veszélyeztető állapotban tarthatunk bent beteget és csupán annak fennállásáig, tehát amíg környezetére és önmagára veszélyt jelent. Másrészt fontos nyomatékosítani, hogy az osztályos kezelést követő elbocsátás minden esetben a legszigorúbb szakmai és jogi szabályok figyelembe vételével történik. Nálunk – egyes nyugat-európai országokkal ellentétben – nincs törvény, amely szabályozza a betegek rendszeres gondozását, ugyanis hazánkban az ad hoc és önkéntes, ez okoz inkább problémát – mutatott rá.

HBN–SzM

A cikk folytatása a Naplóban olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában