Helyi közélet

2014.07.08. 13:57

Visszatekerték a mérőórákat

Debrecen - Gázórákat tekertek vissza a gyanúsítottak. A hajdú-bihari nyomozók vádemelést javasolnak több mint száz terhelttel szemben.

Debrecen - Gázórákat tekertek vissza a gyanúsítottak. A hajdú-bihari nyomozók vádemelést javasolnak több mint száz terhelttel szemben.

Az egyik gázszolgáltató cég az illetékességi területén 2011. évben ellenőrizte a fogyasztási adatokat. Az ellenőrzés során gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy egyes fogyasztási helyeken manipulálják a mérőórákat, ezért a szolgáltató vizsgálatot indított.

A vizsgálat során Debrecenben és Nyíregyházán több olyan gázmérő berendezést is találtak az ellenőrök, amelyek esetében felmerült a gyanú, hogy a mérőóra számláló szerkezetét valamilyen külső beavatkozással befolyásolták, és így az nem a valós fogyasztást mutatta. A gázszolgáltató feljelentése alapján a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. június 28-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen. A nyomozók ezt követően széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, valamint igazságügyi szakértőt rendeltek ki a lefoglalt mérőórák megvizsgálása érdekében. A szakértő megállapította, hogy a berendezések manipulálását szakmailag felkészült személyek végezték.

Az eljárás során a nyomozók három hajdúszoboszlói szerelőt azonosítottak, akik a gyanú szerint engedély nélkül átállították a mérőórákat. A rendőrök 2012. július 1-jén elfogták és a megyei rendőr-főkapitányságra előállították az 58 éves Cs. Sándort, másnap két társát, az 57 éves K. Lászlót és a 47 éves P. Attilát is kézre kerítették. A nyomozók őket bélyeghamisítás bűntett és lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A tettesektől a nyomozóhatóság a házkutatások során lefoglalta a gázórák manipulálásához használt szerszámokat.

A bűncselekmény elkövetésében közvetítőként két férfi is segítséget nyújtott a terhelteknek, akik felvették a kapcsolatot a fogyasztókkal, valamint közreműködtek a mérőórák átállításánál. A nyomozók az 54 éves hajdúszoboszlói H. Zoltánt és az 52 éves nagyecsedi R. Lászlót szintén bélyeghamisítás bűntett és lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az eljárás során a hajdú-bihari nyomozók összesen 109 fogyasztót azonosítottak, akik lopás vétség, lopás bűntett illetve bélyeghamisítás bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a terheltekkel szemben a napokban a nyomozást befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Debreceni Járási Ügyészségnek.

- Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában