Helyi közélet

2014.07.01. 16:21

„Vég(h)elszámolás” a Déri Múzeumban

Debrecen - Debrecenben is bemutatták Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes <em>Vég(h)elszámolás</em> című könyvét. A könyvbemutatóra a Déri Múzeum Dísztermében került sor. A terem megtelt civilekkel, katonákkal, számos érdeklődővel, akik mind kíváncsiak voltak egy katona életútjára.

Debrecen - Debrecenben is bemutatták Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes Vég(h)elszámolás című könyvét. A könyvbemutatóra a Déri Múzeum Dísztermében került sor. A terem megtelt civilekkel, katonákkal, számos érdeklődővel, akik mind kíváncsiak voltak egy katona életútjára.

A szerző bevezetőjében elmondta, külön öröm volt számára, hogy Debrecenben is megtartotta könyvbemutatóját, hiszen ő is e megye szülötte. Egykor Hajdúszoboszlóról indult útjára, a Déri Múzeumban is többször járt, mivel történelemtanárától sokszor kapott gyűjtőmunkára megbízatást. Emlékszik a 70 évvel ezelőtti bombatámadások miatt foghíjas Debrecenre, és a találatot kapott vasútállomás régi épületére is. Később katonaként, majd vezérkar főnökként is gyakran járt a városban. Egyszóval hazajött.

Elárulta, hogy bár nem író, de valószínűleg a mozgalmas, hivatásos katonai pálya után maradt űr késztette a Vég(h)elszámolás megírására. A könyv a katonai hivatásról szól és igyekszik emléket állítani többek között a páncélos katonáknak is, hiszen a szerző maga is harckocsizóként kezdte pályafutását. A múlt bemutatása mellett a jelenre, sőt a jövőre is koncentrál, emellett szó esik Magyarország NATO csatlakozásáról is. Beavatja az olvasót a diplomáciai pálya rejtelmeibe, hiszen nagykövetként Ankarában sok tapasztalatot szerzett. A könyv a szerző 1948-ban történt születésétől egészen napjainkig vezeti végig olvasóit, miközben egy gazdag katonai életút és pályafutás bontakozik ki szemük előtt.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok az Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes is ajánlotta a könyvet a jelenlévőknek. Elmondta, hogy újdonság volt számára a könyv őszintesége, a család, a gyermekkor bemutatása és az, hogy Végh Ferenc szemléletesen leírja, hogyan élte meg a katonai pályát.

A dedikálást megelőzően az egykori társak, személyes ismerősök Sárközi József nyugállományú ezredes és Forgó Pál nyugállományú alezredes köszöntötték vezérezredes urat, majd emlékül átnyújtottak egy üvegfestményt, amely a tatai várat ábrázolja.

- Martinkovits Katalin -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában