Helyi közélet

2014.07.08. 13:13

Újra a puszta adhat ihletet

Hortobágy - Indiából és Japánból is érkeztek művészek az alkotótáborba.

Hortobágy - Indiából és Japánból is érkeztek művészek az alkotótáborba.

Két esztendeje döntött úgy a település képviselő-testülete, hogy újraéleszti a hortobágyi alkotótábort, mely egykor Égerházi Imre festőművész irányítása alatt nemzetközi hírűvé vált és a vezető 2001-ben bekövetkezett halála után lassan elhalt.

Erre emlékeztetett Vincze Andrásné polgármester, amikor a hétfőn 3. alkalommal megrendezett Káplár Miklós Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábor résztvevőit köszöntötte a megnyitón. A térség természeti és kulturális értékei kifogyhatatlan témát nyújtanak az alkotóknak – tette hozzá. Ezt követően arról beszélt, hogy a hortobágyiak már megszokták a művészek jelenlétét az elmúlt évtizedekben, büszkék azokra a kapcsolatokra, melyek közöttük és alkotók között kialakulhatnak.

Megnyitójában Tóth Attila, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: Hortobágy a Világörökség részeként a megye egyik ékköve, és a következő időszak fejlesztéseivel – többek között a Debrecenből ide vezető kerékpárút megépítésével – újra megteremtődnek itt a kulturált kikapcsolódás lehetőségei. Ezzel olyan teret létrehozva, ahol az alkotók jól érezhetik magukat és újra visszavágynak. A Hortobágy ugyanis évszázadok óta jelen van a művészetekben, a népdalokban, a néptáncban és a képzőművészetben.

H. Csongrády Márta, a tábor művészeti vezetője elmondta, összesen 28 alkotót várnak kilenc országból, és a megnyitó napján már csak 3 lengyel művész nem érkezett meg. A következő 10 napban az alkotás mellett a tábor tagjai kirándulásokat tesznek a környező, művészeti szempontból érdekes településekre is.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában