Helyi közélet

2014.07.07. 08:34

Szigorú és következetes

Debrecen - Ma 80 éves Bényei József, a Napló egykori főszerkesztője, a debreceni irodalmi élet jeles szereplője.

Debrecen - Ma 80 éves Bényei József, a Napló egykori főszerkesztője, a debreceni irodalmi élet jeles szereplője.

Több kezdeményezés is fűződik nevéhez a Hajdú-bihari Naplónál.

Bényei József 1979-től 1990-ig volt a Napló főszerkesztője, ma 80 éves. Pályáját könyvtárosként kezdte, népművelőként folytatta, de 1962-től 1990-ig lapunk elődjének munkatársa, rovatvezetője, főmunkatársa, főszerkesztője lett. Azt mondja, munkamorálját, egyesek szerint már-már „munkamániáját” otthonról, a családból és falujából, Tiszaladányból hozta, ahol télen-nyáron megállás nélkül munkálkodni kellett a mindennapi kenyérért.

Már egyetemista korában kitűnt szervezőkészségével, Rezzen a szél címen antológiát szerkesztett fiatalok verseiből. Mint a Napló kulturális rovatának vezetője ő harcolta ki a napi teljes kulturális oldalt, és érdekes rovatokat, olvasmányos műfajokat honosított meg, de a lap teljes arculatának kialakításában is oroszlánrésze volt.

Főszerkesztőként egyik alapelve az volt, hogy a lapnak nemcsak eseménykövetőnek, de kultúraszervezőnek is lennie kell, ezért több kezdeményezés a szerkesztőségből indult ki. (Milyen ez a város, A Napló tárlata stb.) Főszerkesztősége idején a Naplót a legjobb vidéki újságként tartotta nyilván az országos szakmai közvélemény, miközben sok, napjainkban országosan ismert személyiséget indított el az újságíró pályán. Mindezeket az értékeket nehéz közegben, viták tüzében, taktikusan kellett és lehetett megvalósítani, megvédeni. Ő maga szigorú, következetes és sokat követelő, igényes főnök volt, de munkatársai partnereknek bizonyultak, mert a munkában vezetőjük járt elől, s ez hitelesítette a célok értelmét.

Színiigazgató, szövetségi titkár

Bényei József energiájából azonban sok minden másra futotta még. Három évadon át igazgatta a Csokonai Színházat (1976–1979), tíz éven át a Magyar Írók Szövetsége kelet-magyarországi csoportjának titkára, tizenöt évig a Magyar Újságírók Szövetségének elnökségi tagja, a Debreceni Kör alapító titkára. Közben fontos, ma is becsben tartott antológiákat szerkesztett (Hortobágy mellyéke, Egyet lép az ősi város stb.). Összegyűjtötte és kiadta több mint húsz személyiséghez kötődő versek antológiáját (Kossuth-, Széchenyi-, Kölcsey-, Veres Péter stb.). Két fontos, alapvető könyvet publikált Holló Lászlóról. De mindez nem a teljes bibliográfia, műrepertórium, mintegy ötven megjelent könyvét lehetetlen felsorolni. Ebben tíznél több a verseskönyv és prózai kötet, lévén Bényei József nem mellesleg költő, esszéista és tárcaíró. Életművét a Debreceni irodalmi lexikonnal és a Debreceni színházművészek 1798–2000 című színháztörténeti lexikonnal koronázta meg, s a koronára a hírek szerint rövidesen újabb ékkő kerül: megyénk vizuális kultúráján dolgozik, kissé megkopott egészséggel, de töretlen ambícióval.

HBN-BÉ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában