Helyi közélet

2014.07.29. 14:54

Radarkép helyett riasztás elsőként

Hajdú-Bihar - Villámcsapás - nem veszélyeztetett a riasztást megyénkben sem.

Hajdú-Bihar - Villámcsapás - nem veszélyeztetett a riasztást megyénkben sem.

Nem zavarta, nem hátráltatta és nem veszélyeztette az időjárási események miatt kiadott riasztás menetét az Országos Meteorológiai Szolgálatban villámcsapás miatt történt működési leállás - tájékoztatta a Naplót Kelemen-Madai Petra, a megyei katasztrófavédelem sajtóreferense. Mint mondta, a meteorológiai szolgálattól folyamatosan kapták a zivatar miatti riasztást, előbb másodfokút, amelyet délután első fokúra mérsékeltek.

Tölgyesi László, az Országos Meteorológiai Szolgálat főosztályvezetője a Naplónak elmondta: a villámlás elsősorban a hálózati aktíveszközökben okozott meghibásodást, ezért nem kerültek a radarképek a honlapra. Az időjárási radarok nem hibásodtak meg, ezért a szakemberek – a gyors hibaelhárításnak köszönhetően – hamar hozzájutottak a friss adatokhoz, és tájékoztathatták a katasztrófavédelmet és ezen keresztül a lakosságot.

- A radarinformációk fontos elemei a veszélyjelző rendszerünknek, de az nem kizárólag erre épül - folytatta a meteorológus. A veszélyjelző szakemberek sem csupán a radar adatok birtokában készítik el a riasztásokat, a figyelmeztető előrejelzéseket. Ezért is nem a radarképek, hanem a veszélyjelzés került ki elsőként a honlapra és annak mobil változatára. Vis maior helyzet volt, meg kell vizsgálnunk, hogy további védelmi rendszereket szükséges-e kiépíteni.

HBN


Budapest, 2014. július 28., hétfő (MTI) - A vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálatot érő villámkár után ismét teljes körű a nagyközönség tájékoztatása - mondta az informatikai és módszertani főosztály vezetője hétfőn az MTI-nek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában