Vihar – Országos Meteorológiai Szolgálat: ismét teljes körű a tájékoztatás

Országos Meteorológiai Szolgálat: ismét teljes körű a tájékoztatás
Országos Meteorológiai Szolgálat: ismét teljes körű a tájékoztatás - © Forrás: OMSZ.hu
Budapest, 2014. július 28., hétfő (MTI) – A vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálatot érő villámkár után ismét teljes körű a nagyközönség tájékoztatása – mondta az informatikai és módszertani főosztály vezetője hétfőn az MTI-nek.

Tölgyesi László hozzátette: a közelben lecsapó villám a szolgálat belső hálózati összeköttetését érintette.

A meteorológiai szolgálat vasárnap délután közölte az MTI-vel, hogy a zivatarokat kísérő villámcsapás miatt a veszélyjelzési információik átmenetileg nem frissülnek.

Tölgyesi László hétfő délután azt mondta: az épületen nincs nyoma villámcsapásnak, semmi nem olvadt el vagy pörkölődött meg. Úgy tűnik, hogy nem az épületbe, hanem valahol a közelben, egy kilométeren belül csapott le a villám. A szolgálatnál elsősorban a belső hálózatot érintette a villámkár. Olyan aktív eszközök hibásodtak meg, amelyek a hálózati összeköttetésért felelősek. A meteorológiai szolgálathoz beérkeztek az adatok, de nem tudták őket a honlapon nyilvánosságra hozni. Ezért nem a megszokott csatornákon, hanem telefonon és e-mailben tájékoztatták az időjárási helyzetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az MTI-t is.

Meghibásodtak a meteorológiai szolgálat úgynevezett szuperszámítógépének kültéri egységei is. A szuperszámítógép egy olyan nagy teljesítményű, nagyobb szekrény méretű, több mint ezer processzort tartalmazó számítógép, amely nagyon sok számítást el tud végezni, köztük az ultrarövidtávú előrejelzéshez szükségeseket, s ennek segítségével tudnak a Kárpát-medencére egészen finom felbontású, akár egy kilométeres pontosságú előrejelzésű modelleket futtatni. Ez a szuperszámítógép túlmelegedett, s ez volt az oka, hogy kevesebb modellel tudtak dolgozni a meteorológusok – mondta Tölgyesi László. Hangsúlyozta, hogy a gép nem ment tönkre, mostanra a kültéri egység hibáit is kijavították.

Az informatikai és módszertani főosztály vezetője elmondta: központi szerverek nem hibásodtak meg. A szolgálat dolgozói vasárnap gyorsan reagáltak a helyzetre, s tartalékeszközökkel, minden rendelkezésre álló egyéb eszközzel, mobilinternettel segítették a munkát. Vasárnap estére a veszélyjelzés oldal, majd a radarinformációk is újra elérhetővé váltak, hétfő reggelre pedig az összes térképes, aktuális időjárással kapcsolatos információk is ki tudtak kerülni a honlapra, így a nagyközönség tájékoztatása már teljes körű.

Tölgyesi László elmondta: tönkrement több asztali számítógép, a telefonközpont egyes részei, valamint a lift is meghibásodott, és a légkondicionáló berendezésnek is vannak még hibái. A főosztályvezető becslése szerint milliós nagyságrendű kár érte a szolgálatot.

– MTI –