Helyi közélet

2014.07.09. 10:31

Nyárias idő uralkodott

Debrecen - Alapjában véve kedvezett az idő a gabonafélék, a repce és a gyümölcsök érésének.

Debrecen - Alapjában véve kedvezett az idő a gabonafélék, a repce és a gyümölcsök érésének.

Második nyári hónapunk fokozatosan emelkedő, de többnyire még kellemes hőmérsékletekkel indult. Az első hét folyamán több ízben is előfordult csapadék, mely ezúttal nagyobb területeket is érintett.

Hiányzik a víz

A június utolsó napján érkezett, területi átlagban is jelentős csapadékot okozó hidegfrontot követően mérsékleten meleg, az átlagosnak megfelelő nyári időjárás uralkodott térségünkben. Elsejétől harmadikáig még többfelé fordult elő csapadék, illetve ötödikén alakultak ki kisebb záporok Kelet-Magyarországon. A heti csapadékösszeg általában 5-25 mm között alakult, melynek zöme még a hónapforduló napján érkezett hidegfront visszamaradt csapadékzónájából származott.

A nagyobb mennyiségek ekkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére voltak jellemzők. Számottevő, 5 mm-t elérő csapadékot emellett harmadikán mértünk, ezen a napon viszont Hajdú-Biharban hullott több, néhol 10 mm körüli összegek is előfordultak. A talajok vízmérlege a héten pozitív volt, a nagy mennyiségű csapadéknak és a visszafogott felmelegedésnek köszönhetően. A felső 1m-es rétegben viszont még ezzel együtt is 100-130 mm-re tehető a vízhiány mértéke, s továbbra is Észak-Tiszántúl tekinthető az ország legszárazabb területének az idei vegetációs időszakban.

(Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában