Helyi közélet

2014.07.09. 07:24

Nézőpont: Zöldalma automatából

<em>Kevesen tudják, hogy a magyarországi iskolagyümölcs-program valójában egy privát kezdeményezésből nőtte ki magát</em>. <strong>Petneházi Attila írása</strong>.

Kevesen tudják, hogy a magyarországi iskolagyümölcs-program valójában egy privát kezdeményezésből nőtte ki magátPetneházi Attila írása. Az egyik derecskei magánvállalkozás tulajdonosa a kollégáival évekkel ezelőtt arra a felismerésre jutott, hogy a tej-, a csoki- vagy éppen a szendvicsautomaták mintájára (az egészséges életmódra nevelés jegyében) almaautomatákat helyeznek el debreceni oktatási intézményekben, és a próbálkozás hangos sikert aratott. Az újszerű kezdeményezés akkoriban a minisztériumi emberek fülébe is eljutott, és bizonyára szerepe lehetett abban, hogy az iskolagyümölcs-programot európai uniós mintára Magyarország is a magáévá tette.

Az első almaautoma telepítésétől hosszú út vezetett addig, hogy a cég immár 23 ezer kisdiák iskolagyümölcs-szükségletéről gondoskodik. Pontosabban gondoskodott, hiszen a legutóbbi pályáztatás során úgy dobta ki őket magából a rendszer, mint annak idején a zöldalmát az automata. Hiába ők vannak helyben és hiába fogadnak évek óta osztályokat az almáskertben, szeptembertől mégis egy szabolcsi cég szállíthat (száz kilométerről!) iskolagyümölcsöt a gyerekeiknek. Nem voltak jobbak náluk, csak gyorsabbak; egy-két nap írta felül hosszú évek szakmai munkáját…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában