Helyi közélet

2014.07.07. 15:33

Nagyfeszültségpróba, kiváló eredményekkel

Budapest, Debrecen - Sikeresen tesztelték az MTA Atomki új részecskegyorsítóját.

Budapest, Debrecen - Sikeresen tesztelték az MTA Atomki új részecskegyorsítóját.

Lezárult az első beüzemelési szakasza annak a Tandetron típusú, új részecskegyorsítónak, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-pályázatán elnyert támogatásból rendelt meg az MTA Atommagkutató Intézet – tudatta az MTA.

A két holland mérnök irányításával az MTA Atomki munkatársai által végzett beüzemelés első ütemében a nagyfeszültségtesztek zajlottak le kiváló eredménnyel.

Az új gyorsító az Atomki – külső felhasználók számára is nyitott – Részecskegyorsító Centrumának legkorszerűbb eleme. Már most is jelentős nemzetközi érdeklődés alakult ki körülötte: cseh és olasz együttműködő munkatársak tettek, illetve terveznek látogatásokat a központba – olvasható az Akadémia honlapján.

A gyorsítón széles témaskálán végeznek majd alap- és alkalmazott kutatásokat a magfizika, nukleáris asztrofizika, atomfizika, ionnyaláb-analitika és mikromegmunkálás területén. Az új eszköz kiemelt szerepet játszik majd a felsőoktatásban, a szakemberképzésben és az ismeretterjesztésben is.

A beruházás második fázisa az ionforrás szállítása lesz, amit a gyártó a szerződés szerint 2014 decemberére teljesít. Az MTA Atomki Ionnyaláb Alkalmazások Laboratóriuma elnyerte a pásztázó ion-nanoszonda megvalósításához szükséges támogatást is. Ezzel lehetővé válik, hogy az új gyorsító egyik első ionnyalábján a legkorszerűbb analitikai és ionmegmunkálási technológiákkal működő berendezés lépjen üzembe – fogalmaz híradásában az mta.hu.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában