Helyi közélet

2014.07.01. 17:37

Hangzó életet a hangszerekbe

Debrecen - A debreceni közönségnek 12 külföldi és 15 hazai zenekar fújja majd.

Debrecen - A debreceni közönségnek 12 külföldi és 15 hazai zenekar fújja majd.Kelet-Európában először a cívisvárosban tartják meg a Koncert-fúvószenekarok Világszövetségének (WASBE) regionális konferenciáját és fesztiválját július 6. és 14. között. „Debrecen dolga: nemcsak a saját zeneéletét fejleszteni, hanem a környékre kisugárzó működéssel hangzó életre bírni a néma berkeket.” – kezdte Bódor Edit az esemény beharangozóját. A Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy az idézet írója, Kodály Zoltán elégedetten tekint a város kulturális életére és e programra.

A fúvószenekarok karmestereit, komponistákat, előadókat, kiadókat, tanárokat, hangszerkészítőket a világ ötven országában összefogó nemzetközi szervezet kétévente szervezi meg konferenciáit minden alkalommal más kontinensen, más országban.

Tanulságos lehet

– A chicagói központú szövetség a pályázatok elbírálásakor díjazta Debrecen gazdag katonazenekari hagyományait és azt, hogy itt volt az országban először a karmester-fúvós zenekari karnagy mesterképzés – mondta dr. Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti Kar dékánja, a WASBE Szervezőbizottság elnöke. Hozzátéve: a konferencia jó alkalom lesz arra, hogy megismertessék a magyar zenei képzési koncepciót, köztük a Kodályét, amely a mai napig a legteljesebb. Tanulságos lesz megfigyelnünk, hogy egyes országok kultúrájában hol foglalnak helyet a fúvószenekarok – zárta.

Dr. Váradi Judit, a DE Zeneművészeti Kar dékánhelyettese, művészeti menedzser a programokról számolt be: szabadtéri és teremkoncertek, workshopok, fórumok és prezentációk, hangszer- és kottakiállítás színesíti a fesztivált, amelyen minden délután, illetve este zenekarok mutatkoznak be a Kossuth téren és koncerteket adnak a Kölcsey Központban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában