Helyi közélet

2014.07.30. 11:06

Értékké tenni az egészséget

Debrecen - Húsz, többségében roma származású ápolási asszisztens vehette át oklevelét.

Debrecen - Húsz, többségében roma származású ápolási asszisztens vehette át oklevelét.– Az egyetem számára fontos, hogy felvállalja az össztársadalmi problémákat és hozzászóljon az ország legfontosabb társadalmi kérdéseihez. Ezek közé tartozik a lakosság egészségügyi állapota, amely a többi országhoz képest kedvezőtlen, a hátrányos helyzetű kistérségekben pedig különösen aggasztó – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes kedden a Debreceni Egyetemen, az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram bizonyítvány-átadó ünnepségén.

Érték az egészség

Ádány Róza professzor hangsúlyozta: a kar a régióban élő emberek egyéni állapotának javítását tartja küldetésének, de nem csak a népegészségügy igényeinek akar megfelelni. Mint mondta, a rossz mutatók hátterében elsősorban gazdasági és társadalmi problémák állnak.

– A roma lakosság 8 százaléka nem rendelkezik egészségügyi biztosítással, a segéd-egészségőrök munkájának fő eredménye, hogy elérhetővé tette számukra az egészségügyi ellátást.

– Az egészségügy alatt ezidáig betegségügyet értettünk, most viszont abba az irányba tartunk, hogy az egészség visszaszerzése és megtartása a cél – mondta Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette, az ápolási asszisztensek nem csak megszólítják a hátrányos helyzetűeket, de segítenek is nekik, ha pedig már egy ember meggyógyult, célt ért a dolog.

A napi teendők mellett

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár szerint a szakemberek összefogásának köszönhetően javulhat a lakosság egészségi állapota, ugyanakkor kiemelte, a bajt megelőzni sokkal kisebb befektetés, mint a kezelés.

– A segéd-egészségőrök az életmód-tanácsok adása mellett a szűrések fontosságára is felhívják a figyelmet és elmagyarázzák, hogyan lehet értékké teremteni az egészséget – összegezte Papp Magor, az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram munkatársa.

– Családanyák, férjes asszonyok kezdték el a tanfolyamot, hogy segíthessenek másoknak. Olyanok is iskolapadba ültek, akik évtizedek óta nem tanultak.

Nehéz volt összeegyeztetni a hétköznapi teendőket és a tanulást, de sikerült, mindannyian megkaptuk az oklevelünket és az egészségügyben dolgozhatunk – hangoztatta Rézművesné Papp Gyöngyi, egyike azoknak, akik megkapták ápolási asszisztensi bizonyítványukat. Balogh Tihamér egyedüli férfiként végezte el a kurzust.

A kezdetekről szólva úgy fogalmazott, amikor először járt terepen, idegenkedve fogadták az emberek, mára viszont barátságosak és együttműködővé váltak.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában