Helyi közélet

2014.07.29. 14:36

Énekeskommandók szállják meg a várost

Debrecen – A kórusmuzsika színe-java – kontinenseket átívelve – ismét Debrecenben fut össze.

Debrecen – A kórusmuzsika színe-java – kontinenseket átívelve – ismét Debrecenben fut össze.

Hatszáz torokból csendül fel Bárdos Lajos Cantemus! című műve július 31-én, csütörtökön délután, a Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál ünnepélyes megnyitóján, melyet aznap 17 órakor tartanak a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, felvonulással. Szintén aznap, 20 órától a Kölcsey Központban csendülnek fel ősbemutatóként a Debrecen felkérésére írott kórusművek.

- A találkozó több mint fél évszázados történetében már csaknem kilencven ilyen alkotás született; a nemzetközi hírnevet eredményező színvonalon túl ebben is egyediek vagyunk a Bartók-kórusversennyel. Az idén is 90 perces nyitó hangversenyen mutatjuk be az effajta értékteremtés legfrissebb darabjait – mutatott rá Somogyi Béla alpolgármester az esemény programjait beharangozó sajtótájékoztatón.

A versenyprogramban szereplő cseh, dán, grúziai, izlandi, lengyel, magyar, német, ukrán együttesek már szerdán megérkeznek, és a város több pontján ráhangoló, kedvcsináló koncertetekkel igyekeznek közelebb hozni a debreceni közönséghez az énekkari muzsikát, megmutatva a lazább arcukat is. Mint Korponai Tibor kulturális menedzser rámutatott, azon sem kell meglepődnünk, ha „kóruskommandóval” találjuk magunkat szemben – nemcsak az utcán, de villamoson, intézményekben, bevásárlóközpontokban is.

HBN

További részletek a Hajdú-bihari Napló szerdai számában!


Debrecen - Újabb kortárs magyar kórusművek szólalnak meg először a Kodály Kórus hangján a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjén, július 31-én.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában