Kórusművek három generációtól

Akt.:
Kórusművek három generációtól
Debrecen – Újabb kortárs magyar kórusművek szólalnak meg először a Kodály Kórus hangján a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjén, július 31-én.


Az énekkar nemcsak a capella darabokat mutat be a világ egyik legrangosabb kórusversenyének megnyitóján, hanem egy vadonatúj oratóriumot is, énekes szólisták és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével.

Néhány napra ismét a kórusmuzsika fellegvárává alakul Debrecen. A július 30-án kezdődő Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál idején, augusztus 3-áig ismét kóruszenével telnek meg a város terei. A rangos szemlén ezúttal 15 énekkar méretteti meg magát a világ minden tájáról. Immár hagyományos eleme a nemzetközi kórusversenyeknek, hogy a Debrecen felkérésére írott, új magyar műveket a Kodály Kórus mutatja be a megmérettetésre érkezett szakmai közönségnek és az érdeklőknek, ezúttal sem lesz ez másként, Huszár Lajos, Tóth Péter és Sáry Bánk egy-egy darabja szólal majd meg a Kölcsey Központban a július 31-ei megnyitón, a Kodály Kórus előadásában, Pad Zoltán vezényletével. Egy oratórium is szerepel az új kompozíciók között, a koncerten Tallér Zsófia Pert em heru – Kilépés a fénybe című művét is bemutatja az énekkar, neves szólistákkal (Cserna Ildikó, Bódi Marianna, Gábor Géza, Megyesi Zoltán) és a Kodály Filharmonikusokkal együtt. Idén kifejezetten jó művek születtek, hangsúlyozza Pad Zoltán, a Kodály Kórus vezető karnagya a kortárs darabokkal kapcsolatban. A karmester szerint a legnehezebb kompozíció éppen a legfiatalabb korosztályú szerző tollából került ki, erőteljes ritmika, határozott gondolatiság és szép hatások jellemzik Sáry Bánk női karra írott darabját. Tóth Péter Vivamus című kórusműve is nagyszerű megoldásokkal teli, Huszár Lajos német nyelvű motettája igazi közönségsikerre számíthat, Pad Zoltán úgy véli, ez az utóbbi évtized egyik legnagyszerűbb kórusműve. Tallér Zsófia oratóriuma pedig egy izgalmas témát dolgoz föl, a lélek útját követhetjük nyomon az egyiptomi halottaskönyv alapján.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny egyike a világ legismertebb és legszínvonalasabb kóruszenei eseményeinek, amelyre nemcsak a világ legjobb énekkarai, hanem a nemzetközi kórusélet legjegyzettebb szakemberei is a cívisvárosba érkeznek. A város felkérésére komponált művek ősbemutatói a Kodály Kórust a kortárs magyar muzsika legavatottabb tolmácsolójává tették az évtizedek alatt, az énekkar mintegy száz hazai darabot ismertetett már meg ezeken az alkalmakon a közönséggel. Ezekből állította össze a kórus a 2013/14-es évadban felvett CD-jének anyagát is, Szent és profán címmel. Ez a tematika most folytatódik, hiszen az idei nyitókoncerten szereplő művek között találunk zsoltár-feldolgozást és Catullus, illetve Zrínyi-versekre írott munkát is. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagyon sokat jelent a Kodály Kórusnak, hiszen az énekkar ismertségéhez, repertoárjához is nagymértékben hozzájárult az elmúlt évtizedekben. A kórusverseny zárókoncertjén, augusztus 3-án este 8 órától, a korábban már bemutatott művek közül Csemiczky Miklós: Cantata Bucolica című kompozíciója hangzik fel, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok előadásában, a megújult debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitóhangverseny
Időpont: 2014. július 31. 20:00
Helyszín: Kölcsey Központ, Nagyterem
Műsor:
Huszár Lajos: Strafe mich nicht in deinem Zorn – 6. zsoltár
Tóth Péter: Vivamus – Catullus Ad Lesbiam c. versére
Sáry Bánk: Kék ég – nőikar Zrínyi Miklós verseinek felhasználásával
Közreműködik: Kodály Kórus Debrecen
Vezényel: Pad Zoltán

Oratórium: Tallér Zsófia: Pert em heru – Kilépés a fénybe
Közreműködik: Cserna Ildikó, Bódi Marianna, Gábor Géza, Megyesi Zoltán – ének
Kodály Kórus Debrecen
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Szabó Sipos Máté

Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny zárókoncert
Időpont: 2014. augusztus 3. 20:00
Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Műsor: Csemiczky Miklós: Cantata Bucolica
Bartók Béla: Magyar parasztdalok
Közreműködik: Fekete Attila
Kodály Kórus Debrecen
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Szabó Sipos Máté