Helyi közélet

2014.07.21. 10:43

Emelik kalapjukat a gombák

Debrecen - A csiperkét a sárguló csiperkével, a szegfűgombát a fehér tölcsérgombával keverik össze leginkább.

Debrecen - A csiperkét a sárguló csiperkével, a szegfűgombát a fehér tölcsérgombával keverik össze leginkább.

Mezei szegfűgombát hoztam, hol lehet itt eladni? – kérdezte egy idős bácsi a gombaszakértőtől csütörtök reggel a piacon. A szakember megvizsgálta a közel öt kiló gombát, majd válaszolt: sehol, ez ugyanis viaszfehér tölcsérgomba, ráadásul halálos.

Vizsgáltatni kell

– Magyarországon 6000-8000 fajta gomba terem, amelyeket nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól. Közülük legveszélyesebb a napokban növekedésnek indult gyilkos galóca – tájékoztatott Hegedűs Mónika, gombaszakértő. Mint elmondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek minden gombát leszednek, ugyanakkor azt tanácsolja, ha valamelyiket nem ismerjük, azt tegyük külön helyre, mivel a sejtmérget tartalmazó mérgező gomba spórája ráhullik az ehető gombákra, és ezért az egész toxikussá válik. Hangsúlyozta, minden gombának megvan a mérgező párja, ezért fogyasztás előtt mindenképp nézessük meg azokat.

– Amennyiben mérgező gomba kerül az ehetők közé, az egészet átvesszük, leszórjuk klórmésszel és mivel veszélyes hulladéknak minősül, külön szemetesben tároljuk, amíg el nem szállítják – fogalmazott a szakértő.

Változatos tünetek

Azt ajánlja, a leszedett gombát minél hamarabb mutassuk meg gombaszakértőnek, mivel csak a friss, nem tördelt gombán mutatkoznak meg azok a jellegzetességek, ami alapján be lehet azonosítani azokat.

– A gombát célszerű kosárba, vagy legalábbis egy jól szellőző dobozban gyűjteni, hogy ne törjön – tette hozzá.

– Minden szezonban találkozunk egy-két gombamérgezéses beteggel, de az utóbbi egy évben nem történt halálos kimenetelű gombamérgezés. Néhány éve viszont egy egész családot kezeltünk gombamérgezéssel – fogalmazott dr. Szabó Zoltán egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet Intenzív Osztályának vezetője. Mint kiemelte, a tünetek a gomba típusától függően nagyon változatosak lehetnek, a panaszok pedig a fogyasztást követően akár egy-két nappal később is jelentkezhetnek, ezért a beteg tüneteit sokszor nem is hozza összefüggésbe a gombával. – A gombamérgezés ideggyógyászati tünete lehet a látászavar, izgatottság, lassultság, szédülés, de gyomor-bélrendszeri tünetek: émelygés, hányás, hasmenés, illetve súlyos szervi elégtelenség is jelentkezhet. Ez gyakran a májra vagy vesére korlátozódik. Ha a májat érinti, akkor sárgaságot, tudatzavart, vérzékenységet okozhat, ha a vesét, akkor a vizelet mennyiségének megváltozását, a szervezet folyadékháztartásának felborulását, illetve a méreganyagok felhalmozódását is eredményezheti – magyarázta a belgyógyász.

HBN–SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában