Helyi közélet

2014.07.26. 13:03

Barnuljon okosan, segítünk!

Debrecen - A strand az a hely, ahová nem ciki smink nélkül menni.

Debrecen - A strand az a hely, ahová nem ciki smink nélkül menni.

Tombol a nyár, ez pedig egyet jelent az egyre hosszabb ideig tartó napsütéssel, és a szekrény mélyéről előkerülő bikinikkel. Azonban mielőtt kifeküdne napozni, nem árt átnézni, mi kerül a strandtáskába, és megtenni a kellő óvintézkedéseket. A szakértő segítségével ésszerűen és az egészségre káros következmények nélkül adhatja át magát a barnító sugaraknak.

A számot figyelje

Ha naptejet vásárol, fontos szempont, hogy ne keltsen zsíros érzetet, és ne tömítse el a pórusokat, de a leglényegesebb, hogy magas SPF (sun protection factor), azaz fényvédő faktorszáma legyen. „Az SPF szám azt jelzi, hogy az adott termékkel mennyi idővel tovább maradhatunk a napon leégés nélkül, melyért az UV-B sugarak felelősek. Természetesen ez az érték egyénenként, bőrtípustól függően változhat, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy például a homokról, vízről visszaverődő napsugarak, az izzadás és a sport miatt módosulhat” – árulta el dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa, aki azt is hozzátette, a gyermekek, idősek és érzékeny bőrűek számára legalább 30-as faktorszámú napkrém szükséges!

„A biztonság kedvéért érdemes nagyobb faktorral ellátott terméket beszereznünk, hiszen olyan súlyos következményektől óvhatjuk meg magunkat, mint a bőrdaganatok kialakulása, ráncosodás, korai bőröregedés, foltok, ér­tágulatok megjelenése. Fontos, hogy legalább fél órával indulás előtt kend be magad, és lehetőleg vízálló naptejet vegyél, hogy úszás közben is védve legyél a napsugaraktól!”

Nem mindegy, mikor

A szakértő arra is figyelmeztet, sok esetben nem is kell túl sok időt napon tölteni, hogy bőrelváltozások jelenjenek meg.

„Legjellemzőbb a szeplők, pigmentfoltok felbukkanása egy korábbi leégés helyén, mely után tanácsos kerülni a napot, de legalábbis kellően felkészülten menni a strandra. A fokozatosság nagyon fontos. Nyár elején védtelenebb a bőr, fokozottabb fényvédelem szükséges. Nyár végére nő a természetes védelmünk a bőrben, a nagyobb számban lévő pigmentsejtek és a felhám vastagodása miatt, ilyenkor tehát tovább tudunk a napon leégés nélkül tartózkodni, azonban fényvédő krémeket ilyenkor is használnunk kell. Ma már számtalan napozás utáni termék is létezik, melyek nemcsak ápolnak, de fenntartják vagy fokozzák a barnaságot” – mondta a bőrgyógyász szakértő, aki azt is hozzátette, hogy utazás előtt érdemes ellenőrizni a lejárati dátumot, illetve a krémeket hűvös, fénytől védett helyen tárolni!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában