Helyi közélet

2014.06.24. 13:45

Vérüket adták a hallgatók a versenyen

Budapest - Közel 40 ezer diák nyújtotta karját az elmúlt három évben.

Budapest - Közel 40 ezer diák nyújtotta karját az elmúlt három évben.Ismét eredményes tanévet zárt az Országos Felsőoktatási Véradóverseny. A tanév során közel 13 ezren nyújtották karjukat véradásra. A legtöbb véradót mozgósító intézmények a Véradók Világnapján vehetnek át elismeréseket a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Véres küzdelem volt

A Magyar Vöröskereszt, partnerségben az Országos Vérellátó Szolgálattal szeptemberben indította útjára a 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, melyre ezúttal 38 egyetem és főiskola nevezett. A diákok közel 300 véradóeseményen adhattak vért a tanév során. Az egyetemeken és főiskolákon szervezett véradásokon közel 14100 véradó jelent meg, közülük több mint 12600 nappali tagozatos hallgató volt és mintegy 3300-an első alkalommal adtak vért.

A verseny a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott (1000 fő alatti, 1000 és 10 ezer közötti és 10 ezer feletti). A véres küzdelmet kategóriánként az az intézmény nyerte, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanév során. Eszerint a legaktívabb véradók a Szegedi Tudományegyetemen (10 ezer fő feletti kategória győztese), a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán (1000 és 10 ezer fő közötti kategória győztese), és nyíregyházi Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán (1000 fő alatti kategória győztese) vannak. A 1000 fő alatti nappalis hallgatójú intézmények közül a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a 9. helyet szerezte meg, míg a Debreceni Egyetem a 10 ezer fő feletti nappalis hallgatójú intézmények versenyében 7. helyen végzett – adta hírül a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei szervezete.

Szeptemberben folytatódik

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta: az elmúlt három évben közel 40 ezer diák adott vért a véradóverseny keretében, közülük több mint 10 ezren első véradók, ami óriási eredmény.

A verseny szeptemberben folytatódik tovább, addig is a diákoknak a nagyobb fesztiválokon és rendezvényeken nyáron is lesz lehetőségük véradásra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában