Helyi közélet

2014.06.23. 17:58

Új eljárást szeretne az ügyész

Debrecen - Szerinte a volt balmazújvárosi polgármester a hűtlen kezelés felbujtója volt.

Debrecen - Szerinte a volt balmazújvárosi polgármester a hűtlen kezelés felbujtója volt.

Megalapozatlanság miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta az ügyész Balmazújváros korábbi polgármestere, G. István és társai ügyében, amelyet másodfokon hétfőn kezdett tárgyalni a Debreceni Ítélőtábla. Mint arról beszámoltunk, az első fokon eljáró bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel 2013 októberében a korábbi városvezetőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól, akárcsak a másod- és harmadrendű vádlottat, R. István volt aljegyzőt és L. Istvánt, a Balmazenergia Kft. egykori ügyvezetőjét.

Az ügy G. István második polgármesteri (2002-2006) ciklusáig nyúlik vissza, ekkor zajlott a 3,5 milliárd forint értékű szennyvízhálózat kiépítése. Erre az önkormányzat egy budapesti céggel szerződött, amely az úthálózat helyreállítását is vállalta. A kivitelező az útépítésre a Balmazenergia Kft-vel mint alvállalkozóval szerződött. Az esős idő és a vártnál jobban tönkretett utcák helyreállítására azonban nem volt elég az erre szánt 338 millió forint, ezért – az ügyészség szerint – a volt polgármester pénzt csoportosított át, s módosította a kivitelezői szerződést.

Az ügyész az Ítélőtáblán azt mondta: erre nem kapott felhatalmazást a képviselő-testülettől, s noha ezzel az aljegyző tisztában volt, ellenjegyezte azt. Mint fogalmazott, G. István a hűtlen kezelés felbujtója, R. István pedig bűnsegéd volt.

A hétfői tárgyaláson az első- és másodrendű vádlott nem volt jelen. Az eljárás október 8-án a védők perbeszédével folytatódik.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában