Helyi közélet

2014.06.04. 17:17

Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás az egyetemen

Debrecen - A nyílt forráskódú szoftverek és a nagyméretű adatbázisok voltak az V. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás főszereplői a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - A nyílt forráskódú szoftverek és a nagyméretű adatbázisok voltak az V. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás főszereplői a Debreceni Egyetemen.A bűnügyi statisztikai adatok összehasonlításától a katasztrófavédelem új térinformatikai rendszeréig számos érdekes előadás közül választhatott, aki ellátogatott az V. Térinformatikai Konferenciára és Szakkiállításra. A három nap alatt 83 előadást hallhattak az érdeklődők, a Díszudvarban pedig négy geoinformatikai cég műszereivel ismerkedhettek meg.

- Hat évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy szükség lenne egy ilyen szakmai összejövetelre. Már a kezdetektől fontos volt, hogy ez ne egy elméleti konferencia legyen, hanem valóban találkozzon az elmélet és a gyakorlat, a tudomány eredményeit valóban hasznosítsák – idézte fel a kezdeteket Lóki József, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének tanára.

Az első rendezvénynek mintegy száz résztvevője volt, míg idén már több mint százötvenen regisztráltak. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is volt angol nyelvű szekciója a konferenciának. A találkozó nemzetközi jelentőségét növelte, hogy idén ennek keretében rendezték meg az OPEN GIS-t is, ahol nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő cégek mutatkoztak be.

- Tavaly részt vett a konferencián egy holland kolléga, aki később felvetette az ötletet, hogy a 2014-es rendezvény otthon adhatna az OPEN GIS-nek is, így kettőről háromnaposra bővült az idei program. A nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő cégek bemutatták, hogy milyen eredményeket lehet elérni alkalmazásaik segítségével. Emellett az egyik neves térinformatikai cég azzal támogatta a konferenciát, hogy egynapos ingyenes továbbképzést tartott a helyszínen – fejtette ki Lóki József.

De nem csak a magas színvonalú program miatt kedvelik a szakemberek a debreceni konferenciát.

- A rendezvény első estéjén minden évben vacsorával várjuk a résztvevőket, amely kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, sok barátság, ismeretség született már ezeken az esteken. A szakkiállítás a cégeknek jelent nagy lehetőséget, hiszen itt egy időben a szakma számos képviselőjének bemutathatják műszereiket és szoftvereiket – magyarázta Lóki József.

Az idei konferencián a plenáris előadások témái a nagyméretű adatbázisok voltak, melyekről a Földmérési és Távérzékelési Intézet szakembere tartott előadást. Szokás szerint fórummal zárult a rendezvény, amelyen a résztvevők egy ajánlást fogalmaztak meg a hatóságok felé. Idén ez kapcsolódott a plenáris témához, a térinformatikusok szerint ugyanis az adatbázisok hozzáférhetőségével, elérhetőségével gondok vannak. A nyugat-európai országokkal ellentétben itthon még a Phd-hallgatók sem tudnak ingyen adatokhoz jutni, a szakemberek ebben szeretnének változást elérni a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában