Helyi közélet

2014.06.23. 15:58

Tente baba, tente...

Hajdúböszörmény, Debrecen - Különleges babakiállítás nyílt június 20-án Hajdúböszörményben, az egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán.

Hajdúböszörmény, Debrecen - Különleges babakiállítás nyílt június 20-án Hajdúböszörményben, az egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán.

Több mint 1000 babát láthatnak az érdeklődők azon a különleges kiállításon, amely Grozdics Judit gyűjtő felajánlásának köszönhetően pénteken nyílt Hajdúböszörményben.

A kiállításhoz kapcsolódóan konferenciát is rendeztek, amelynek központi témája a játék, és a különleges bánásmódot igénylő gyermekek kapcsolata volt.

- A játék alapvető eleme az oktatásnak és a pedagógiának egyaránt. A 20. század kezdete óta sokan kutatják, mi is a játék, ami néha öncélú, de soha nem haszontalan, és gyakran nélkülözhetetlen szerepet tölt be még az emberiség legnagyobb felfedezéseiben is - mondta a tanácskozás megnyitóján Gaál István rektorhelyettes.

A konferenciát követően nyitotta meg kapuit a Grozdics Judit gyűjtő által felajánlott, különleges babákat, játékokat bemutató 220 m² -es kiállítás. A tárlat elsősorban napjaink és a közelmúlt játékaiból nyújt ízelítőt, egyedi öltözetű babákat, babaházakat, kiegészítőket is láthatnak az érdeklődők.

- A gyermekjátékok a tárgyi kultúra részei, a hagyományok és a modernség ötvözetét tükrözik, és híven bemutatják az adott kor divatirányzatát. A babakiállítás - amely Hajdúböszörményben méltó helyre került a karon - sajátos színt fog képviselni az egyetemi gyűjtemények sorában - fogalmazott a kiállítás megnyitóján Bartha Elek rektorhelyettes.

- A kiállítás egyaránt hasznos a látogatók és a hallgatók számára is, hiszen azon túl, hogy szórakoztat, ismeretet nyújt, formálja a szemléletet, emellett értékmegőrző szerepe is van - hangsúlyozta Kovácsné Bakosi Éva dékán.

- Országszerte párját ritkítja ez a kiállítás, amely mind turisztikai, mind képzési szempontból is fontos feladatot lát majd el a jövőben Hajdúböszörményben. A város vezetése ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűjtemény tovább bővüljön és minél hosszabb ideig maradhasson a településen - hangsúlyozta Kiss Attila polgármester.

A rendezvényen elhangzott: Grozdics Judit 20 évre a kar és a város gondoskodására bízza féltve őrzött gyűjteményének darabjait. Az eseményen az erről szóló megállapodást is aláírták.

A „Hajdúböszörmény játéka” kiállítás előzetes egyeztetés után ([email protected]) látogatható.

Az egész napos programon vendégül látták a Krakkói Pedagógiai Egyetem és az Eperjesi Egyetem képviselőit is. A két intézménnyel a közeljövőben keretmegállapodást köt közös kutatások folytatására, konferenciák rendezésére, valamint hallgatói-oktatói mobilitási szerződésekre a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar.

Debreceni Egyetem Sajtóiroda - BZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában