Helyi közélet

2014.06.11. 16:22

Szociológusok ünnepe

Debrecen - A "szociológia ünnepén" a Szociológia Tanszék meghatározó oktatóját, Szekeres Melindát köszöntötték születésnapja alkalmából.

Debrecen - A "szociológia ünnepén" a Szociológia Tanszék meghatározó oktatóját, Szekeres Melindát köszöntötték születésnapja alkalmából.

A Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Szociológiai Munkabizottságával közösen rendezte meg A debreceni szociológia 30 éve című konferenciát 2014. június 11-én. Az ünnepi konferencián az egyetemi szociológiai tanszék megbecsült oktatóját, Szekeres Melindát köszöntötték 70. születésnapja alkalmából.

József Attila Kopogtatás nélkül című versével kezdődött az ünnepi konferencia, ahogy arra Csoba Judit tanszékvezető utalt, azért, mert Szekeres Melinda ajtaja az elmúlt évtizedekben mindenki előtt nyitva állt. Ünnepelni jöttünk, mondta Csoba Judit, mégpedig azt a meghatározó tanár személyiséget, aki pályája során a hallgatók és oktatók szemléletét egyaránt alakította.

A barátok, rokonok, kollégák és pályatársak körében megtartott konferencia az ünnepelt előtt titokban szerveződött, Szekeres Melindát az előadások levezető elnökének kérték fel. A Szociológia és Szociálpolitika Tanszék munkatársai a legújabb kutatások eredményeit tartalmazó, Kopogtatás nélkül című kötettel ajándékozták meg a debreceni szociológiai műhely kialakulásában jelenetős oktatót.

Nyíltságod, lelkesedésed egy egész életen át meg tudtad őrizni, szakmád, társaid iránt teljes odaadással fordultál. Hivatalosan és barátilag is mondom, hogy a Bölcsészettudományi Kar egyik legmeghatározóbb tanár személyisége vagy – fordult Szekeres Melindához a BTK dékánja, Papp Klára.

A tudományos ülés Béres Csaba szociológus A globális válságkezelés válsága című előadásával vette kezdetét, ahol a kutató a történelem és a szociológia viszonyát tárgyalta, melyben kiemelte, hogy társadalomtörténet nélkül a szociológia nem létezik. Ezt a tantárgyat éppen Szekeres Melinda oktatta a Debreceni Egyetemen.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában