Helyi közélet

2014.06.30. 17:45

Szenátusi összefoglaló

Debrecen - Az intézmény működését, gazdálkodását, szervezeti rendjét érintő kérdésekről is döntött a Szenátus a 2013/14-es tanév utolsó, június 26-i ülésén.

Debrecen - Az intézmény működését, gazdálkodását, szervezeti rendjét érintő kérdésekről is döntött a Szenátus a 2013/14-es tanév utolsó, június 26-i ülésén.

A rektori beszámolóban elhangzott: tovább szélesíti nemzetközi kapcsolatait az egyetem. Szilvássy Zoltán kiemelte a mongol nagykövet látogatását, amelynek köszönhetően Mongólia a sajátos kulturális és tudományos kapcsolatok kiépítése mellett államközi együttműködésbe is bevonná a Debreceni Egyetemet. Az indiai ajurvéda intézet megalapításával kapcsolatban szeptemberben várható előrelépés. Jövő héten pedig kazahsztáni delegációt lát vendégül az intézmény.

A rektor kiemelte: a főleg a korábbi OEC által megkötött, kiszervezett szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződések áttekintése még tart, több belső ellenőri vizsgálat van folyamatban. Egyes ügyekben jogi lépéseket tettek. Arra törekszenek, hogy a klinikák gyógyító tevékenységéhez köthető feladatok esetében az intézmény területén működő gazdasági társaságokban a törvény által megengedett mértékben a Debreceni Egyetem is jelenjen meg. Példaként említette a közforgalmú gyógyszertárak ügyét.

A rektor ismertette: a kormány 2014-20-as programjának részeként várhatóan 4-5 ágazatspecifikus nagyprojekt valósul majd meg. Ezek egyike az egészségipari növekedési zóna, amely a Debreceni Egyetem köré szerveződhet. A részletek kidolgozásában Pálinkás József kormánybiztossal egyeztetnek és az intézmény részéről a Dékáni Kollégium munkacsoportja vesz részt az előkészítő munkában.

Szilvássy Zoltán azt is bejelentette: az 1914-es, 100 évvel ezelőtti első tanévnyitó centenáriumán a következő tanév a Református Nagytemplomban, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen rendezett ünnepséggel kezdődik szeptember 7-én.

A napirendek sorában elsőként személyi ügyekről tárgyalt a testület. Nagy többséggel szavazták meg a hallgatói kapcsolatokért felelős rektorhelyettesi posztra Gaál Istvánt, az Agrártudományi Központ vezetőjének Komlósi Istvánt, a Klinikai Központ vezetőjének Édes Istvánt, a Tanárképzési Központ főigazgatójának Maticsák Sándort és a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja főigazgatójának Pilishegyi Pétert.

Az oktatási ügyek tárgyalása során Bartha Elek rektorhelyettes bejelentette: elkészült az egyetem 2014/15-ös tanévi Képzési Programja, amelyet a Szenátus ellenszavazat nélkül elfogadott. A dokumentum a http://regisztracio.unideb.hu/kepzesiprogram oldalon olvasható.

A testület új szakok indításáról is döntött, így a jövőben - többek között - geriátriai ápoló mesterszakkal, valamint erkölcstan- és etikatanár osztatlan tanári szakkal gyarapodik az egyetem kínálata, emellett bővül az angol nyelvű képzés is építőmérnöki alapszak, egészségügyi szociális munka és mechatronikai mérnök mesterszak indításával.

A gazdasági témájú napirendi pontok közül elsőként a volt centrumok 2013-as költségvetését tárgyalta a testület. Elhangzott: a volt Orvos- és Egészségtudományi Centrumban az állami források csökkenése mellett részben az évekig működő sajátos „belső ösztönző kamatozási rendszer” okozta a magas, 3,6 milliárdos hiányt, ezzel azonban az új vezetés csak a január 1-jei integráció után szembesült.

A Szenátus elfogadta a karok, az Agrártudományi és a Klinikai Központok költségvetését és a Debreceni Egyetem 2014-es vagyongazdálkodási tervét.

A térítéses betegellátásban közreműködő REOF Regionális Egészségügyi, Oktatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. üzletrészének megvásárlását is támogatta a testület, a vételárat a fenntartó hagyja jóvá.

A testület támogatta az egyetem és a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat között létrejövő stratégiai partnerségi megállapodást, és a Nemzeti Művelődési Intézettel, valamint a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvánnyal létrejövő együttműködést.

Nemzetközi kapcsolatok terén döntés született az Ukrán Agrártudományi Akadémia Nemzeti Tudományos Mezőgazdasági Könyvtárával, a Kínai Agrártudományi Akadémiával, a Kazanyi Egyetemmel, a Chongqing Normal University-vel, a Chung Ang Egyetemmel és a Spanish Microfinance Association-nal való együttműködésről is.

A testület legközelebb a szeptemberi tanévkezdést követően ülésezik.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában