Helyi közélet

2014.06.17. 17:37

Részecskék ütközése elméletben

Debrecen - Forradalmasíthatja a Nagy Hadronütköztető kutatásainak leírását a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének nemzetközi iskolája.

Debrecen - Forradalmasíthatja a Nagy Hadronütköztető kutatásainak leírását a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének nemzetközi iskolája.

A Nagy Hadronütköztetőben végbemenő ütközések nagy pontosságú elméleti leírása lesz a témája annak a nemzetközi iskolának, amelyet a Debreceni Egyetem Fizikai Intézete rendez június 18. és 25. között Hajdúszoboszlón. Az eseményen a szakemberek áttekintik azokat a matematikai módszereket, amelyekkel nagy pontossággal meg lehet jósolni, hogy az ütközéseket követően milyen valószínűséggel jelenik meg egy-egy részecske.

- Az elméleti jóslatokat összehasonlítjuk a valós eseményszámokkal, így le tudjuk mérni, hogy mennyire pontos egy-egy módszer. Az a cél, hogy megtaláljuk a legpontosabb technikákat – magyarázza Trócsányi Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója.

A rendezvényre a szakterület legjobb kutatóit hívták meg a világ minden tájáról. Negyven fiatal – köztük négy magyar – doktorandusz és posztdoktor vesz részt a képzésen, jönnek Dél-Amerikából és Indiából is, az előadók pedig az elméleti fizika legnevesebb professzorai lesznek: angol, német, svájci szakemberek, valamint egy debreceni kutató.

- Ez egy olyan iskola lesz, amely akár forradalmasíthatja az ütközések nagy pontosságú leírását, hiszen a szakterület meghatározó szereplői megismerhetik a legjobb módszereket, így később kutatásaikat is ezeknek a technikáknak a felhasználásával folytathatják – bizakodott Trócsányi Zoltán.

A képzést az LHC PhenoNet nemzetközi szervezet tagjaként szervezi a Debreceni Egyetem Fizikai Intézete és az MTA-DE Részecskefizikai Kutatócsoport. Délelőttönként előadásokat tartanak, délutánonként pedig szemináriumok lesznek, emellett jut idő a kikapcsolódásra és a helyi nevezetességek megismerésére is: fellépnek az Ady Gimnázium diákjai és a Sonus ütőegyüttes, valamint a Hortobágyra is ellátogatnak a nemzetközi iskola résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában