Helyi közélet

2014.06.18. 08:22

Pocokinvázió nálunk alig-alig volt

Hajdú-Bihar - A gazdák legalább ötezer forintos búzaárat remélnek, a molnárok alacsonyabbat.

Hajdú-Bihar - A gazdák legalább ötezer forintos búzaárat remélnek, a molnárok alacsonyabbat.

Miközben vannak az országnak olyan részei (például Szolnok megyében), ahol idén a kombájnok helyett a mezei pockok aratnak, a hajdú-bihari gazdák zöme megúszta a pocokinváziót. Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója arról tájékoztatta a Naplót, hogy a rágcsálók főként Püspökladány és Sárrétudvari környékén törnek borsot a gazdák orra alá.

Kártékony rozsda

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke szerint megyénkben a pocok okozta kár elhanyagolható ahhoz képest, amit a sárgarozsda nevű fertőző betegség okozott.

Örvendi László, a Magosz megyei elnöke is ez utóbbinak tulajdonítja azt, hogy idén őszi búzából nem várható kiemelkedő termés. Miközben a növénytermesztők azt fürkészik, hogy vajon miként alakulnak a hozamok, meg persze a felvásárlási árak, a malomiparnak is megvannak a maga sajátos szempontjai. A molnárok azt mondják, hogy mivel a jelenlegi lisztárak 48-50 forintos búzaárhoz vannak beállítva, májusban viszont 58-60 forintra szaladt fel a búzaár, a malmok veszteségesen termelnek. Ők az új búza megjelenésétől remélik az alapanyagárak mérséklődését.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában