Helyi közélet

2014.06.17. 17:29

Minden gyerek álma

Hajdúböszörmény, Debrecen - Egyedülálló babakiállítás nyílik pénteken a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán. A gyűjteményben több, mint ezer baba látható.

Hajdúböszörmény, Debrecen - Egyedülálló babakiállítás nyílik pénteken a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán. A gyűjteményben több, mint ezer baba látható.

Második fia megszületése után kezdte el gyűjteni a babákat, és azóta annyi van belőlük, hogy kicsi lett nekik a lakás. Grozdics Judit több mint ezer babát vásárolt vagy kapott ajándékba az elmúlt három évtizedben.

- Szerettem gyönyörködni a szép fodros ruhájukban, fésülgetni a hosszú hajukat, különböző frizurákat készíteni nekik. Minden eseményre babát kértem ajándékba. A gyűjtés szenvedélyemmé vált – elevenítette fel emlékeit Grozdics Judit.

Később már nem tudott gyönyörködni a játékokban, mert a babák és kiegészítőik jó rész dobozokban hevertek, hogy elférjenek otthonában. Ekkor kezdett el kiállítóteret keresni a gyűjteménynek. Erre a felhívásra figyelt fel Kovácsné Bakosi Éva, a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának dékánja, aki Hajdúböszörmény város polgármesterének és a város vezetésének, továbbá a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának támogatásával teremtette meg a nem mindennapi gyűjtemény kiállításának feltételeit. A kiállítás nem csak a képzés számára hasznos szakanyag, hanem egyben a város turisztikai látványossága is. A kar régi kollégiumát újították fel erre a célra.

Az épületben 220 négyzetméteren helyezték el a kiállítás játékait vitrinekben, dobogókon. Az első szobában a csecsemő babák találhatóak kiegészítőikkel - járókákkal, babakocsival, káddal, cumisüveggel, és mindenféle egyéb felszereléssel – együtt. A következő szobában az igazi ritkaságnak számító porcelán babák, köztük egyedi példányok és 90-100 cm magas babák állnak a vitrinekben. Egyes készítők iparművészeti szintre emelték a gyönyörű textil ruhákba öltöztetett babákat. A harmadik szoba a Barbie-k világa, ahol a gyerekek egyik legkedveltebb játékának színes sokasága megtalálható. A babákon kívül repülőtér, diszkó, ház, lakóautó, strand és sok-sok kiegészítő is látható. Itt foglalnak helyet a Collector babák is, a művészek által készített, pompás ruhákban tündöklő sztárok, hírességek. Érdekesség a pápa, pap, apáca, babák, valamint az István királynak beöltöztetett baba, fején a Magyar Pénzverdében készült aranyozott korona hű másolatával.

A szoba közepén pedig egy nagy pláza látható, benne sokféle üzlet és szolgáltatás. Az utolsó szoba a mesék világába viszi el a látogatót. Itt életre kelnek a legnépszerűbb Disney alakok, többek között Hófehérke és a hét törpe, az Aladdin vagy a kis hableány. A nagyteremben a babák népviseletben vagy paraszti ruházatban, régi fabútorok és a vidéki életmód környezetében láthatóak. De a fiúk sem unatkoznak majd a kiállításon, hiszen számos építő- és szerelő játék, valamint háborús terepasztal is helyet kapott.

Az állandó kiállítás 2014. június 20-án 12 órakor nyitja meg kapuit Hajdúböszörményben. Az eseményhez kapcsolódva a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar konferenciát szervez 9 órától az intézmény konferenciatermében. A Játékkal a különleges bánásmódot igénylő gyermekekért című tanácskozáson neves szakemberek tartanak előadásokat a témában.

A konferencia programja ide kattintva megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában