Helyi közélet

2014.06.30. 14:20

Megköttetett az első üzlet az I. Hadháztáji Állatvásáron

Hajdúhadház - Az egykori állatvásárok hangulata, jellege születhessen újjá – volt a cél.

Hajdúhadház - Az egykori állatvásárok hangulata, jellege születhessen újjá – volt a cél.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium tanyafejlesztési programot célzó pályázata ara is jó lett Hajdúhadháznak, hogy felélessze régi állatvásárát. A „Hadházi tanyáról hadházi piacra” projekt eredményét a hétvégén láthattuk.

Tizenöt éve is elmúlt, hogy utoljára hitelesítették a mázsaház mérlegét, mégis, a legkitartóbbak még a közelmúltban is kimentek az állatvásár helyére, ahol egykor szerdánként zajlott az élet. A pályázat segítségével ismét alkalmassá tették a helyet vásárok tartására, és hétvégén hivatalosan is megnyitott a hadházi állatvásár. Mi több, ahhoz képest, hogy az eladók is tudták, első alkalommal kár óriási várakozás elé nézni, meglepően sok üzlet köttetett. Az érdeklődök, leendő gazdák ajánlatot tehettek óriásnyulakra, kecskére, díszmadarakra, napos csibékre, de hazatérhettek kiskutyákkal vagy kerti halakkal.

- Minden tenyésztő szerv és szövetség kapott tájékoztatást a vásár létéről, komoly marketingmunka előzte meg a „visszatérést” - fogalmazott Csáfordi Dénes polgármester. Többnyire kisebb állatok cseréltek gazdák, de a terv az, hogy regionális, hajdúsági állatvásárrá váljon.

A hétvége egyik látványossága öt, törzsállományból származó racka kos árverése volt.

Nem csak szórakozás

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is megtisztelte jelenlétével a települést - sőt örökbe fogadott egy rackát -, üdvözölve a kezdeményezést. Az ünnepi megnyitón köszöntötte a jelen lévő gazdákat, a tenyésztőket külön is méltatta mindennapi kitartó munkájukért. „Az állattartás nem egyszerű szórakozás, kedvtelés, a munka elvégzése teljes embert követel” - mondta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában