Helyi közélet

2014.06.25. 07:59

Küldjön hírt - Országos történelmi vetélkedő a Benedek Elek Általános Iskolában

Debrecen - „Árpád örökében” címmel - országos történelem és műveltségi vetélkedőt rendeztek a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

Debrecen - „Árpád örökében” címmel - országos történelem és műveltségi vetélkedőt rendeztek a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.„Árpád örökében”– A XI-XIII. századi Magyarország története - címmel került sor a 2013-2014-es tanév során az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával országos komplex történelem és műveltségi vetélkedő megrendezésére a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

Az iskola humán munkaközössége tíz éve rendez - minden tanévben más-más történelmi korszakra vonatkozó - országos történelem és műveltségi vetélkedőt, amely évről-évre egyre nagyobb ismertségre és népszerűségre tesz szert. A versenyen az ország szinte minden megyéje képviselteti magát, - Borsod megyétől Csongrádon, Budapesten át Veszprém és Zala megyéig - érkeznek a nevezések és vesznek rész a hat hónapig tartó programon az általános iskolák és a hatosztályos gimnáziumok 7-8. osztályos tanulói 4 fős csapatokban dolgozva.

A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló után került sor a legjobbak kiválasztására, és a tanév végén 12 csapat részvételével a döntő megrendezésére.

A tanulók elsősorban történelem, emellett a korhoz kapcsolódó irodalom, és képzőművészet témákban mérhették össze tudásukat. A feladatok során a gyerekek felidézhették az Árpád-ház híres uralkodóinak életét, tevékenységét, a magyar állam megalakulásának menetét, történelmi jelentőségét, hazánk az adott korban, Európában betöltött szerepét. A gyerekek verseny jellegéből és a résztvevő korosztály érdeklődéséből adódóan ifjúsági regényeket olvastak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, emellett kreatív feladatokban mérték össze tudásukat, rajzoltak, verset írtak, korabeli krónikát szerkesztettek. A tankönyveik mellett sokféle történelmi és irodalmi anyagból, lexikonokból, művészeti albumokból gyarapították ismereteiket, természetesen a modern kor vívmányait, a filmeket, az internetet is igénybe vehették a felkészülésükhöz.

A tartalmas, magas színvonalú versenysorozat végén ez évben a legeredményesebb csapat a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola „Gellért” csapata volt, 2. helyezést ugyanez iskola „Csanád” csapata, 3. és 4. helyezést a balatonalmádi Vörösberényi Általános Iskola „Kálmán könyvtárosai ” csapata ért el. Ők és a döntőn résztvevő valamennyi csapat és felkészítő tanár értékes könyv- és tárgyjutalomban részesült. Emellett az írásbeli fordulók legeredményesebb csapatai is értékes díjakban részesültek.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, a versenyzőket felkészítő pedagógus kollégáknak és nem utolsó sorban a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola tantestületének, dolgozóinak és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!

Köszönjük a versenyt támogató személyek és cégek segítségét, amellyel hozzájárultak a verseny megrendezéséhez, az értékes jutalmakhoz és a színvonalas vendéglátáshoz!

- Tóthné Bulátkó Gabriella -

(a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola pedagógusa, a versenyszervező team vezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában