Helyi közélet

2014.06.04. 13:15

Jó eredmény, jó egészség: Vitál Véradás Debrecenben

Debrecen - Debrecenben jó hangulatú és sikeres nappá vált a Vitál Véradás. A donorok nem csak adtak, hanem ajándékot, ingyenes szűréseket, ételkóstolókat kaptak.

Debrecen - Debrecenben jó hangulatú és sikeres nappá vált a Vitál Véradás. A donorok nem csak adtak, hanem ajándékot, ingyenes szűréseket, ételkóstolókat kaptak.

Öt városban (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged) nyolc óra alatt 1198-an jelentkeztek véradásra május 31-én az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Vitál Véradásán. A vizsgálatok után 1012-en adhattak vért, ezzel a hazai napi vérszükségletének 70%-át nyújtották a donorok. A jelentkezők 19%-a első véradó, és 32%-a 30 év alatti véradó volt.

Debrecen is csatlakozott az akcióhoz, 184-en jelentkeztek, és 156-an adtak vért. Ingyenes melanómaszűrésre, hallásvizsgálatra, vércukor-, vérnyomás- és testtömegindex ellenőrzésre invitálták a véradókat, családtagjaikat és kísérőiket a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének és a Debreceni Regionális Vérellátó Központ szervezői a Bem tér 19. alatt. A donorok ajándékot kaptak, ezen felüli meglepetést vehetett át minden 10. véradó. Salátát, gyümölcsöt, bioitalokat kóstolhattak a vendégek. A gyerekek kipróbálhatték az arcfestést is.

Megízlelhették a vendégek a víztisztító-berendezéssel kezelt vizet is. A készüléket a nap végén kisorsolták; nagyon örült a hölgydonor, aki megnyerte, mert – mint mondta – eddig sosem volt szerencséje sorsolásokon.

A szervezők célja volt többek között, hogy kihangsúlyozzák a véradás és az egészséges életmód szoros kapcsolatát, valamint hozzájáruljanak a donorok és családtagjaik testi-lelki egészségének megőrzéséhez.

Az országos szintű rendezvény szervezői többek közt azt is kihangsúlyozták, hogy meg kell köszönni minden kedves véradónak az önzetlen segítségnyújtást, türelmet, kitartást. Bíznak benne, hogy a donorok a rendezvényt követően sem feledkeznek meg a véradásról, és mostantól a rendszeres véradók táborában köszönthetik őket. Megjegyezték, hogy az egészségtudatos magatartás kialakíthatja a felelősség-érzetet saját magunk és mások iránt, valamint azt, hogy csak egészséges ember tud segíteni beteg embertársain, hiszen a vér semmivel sem pótolható.

A Vitál Véradás öt helyszínén 8 óra alatt, összesen 52 ágyon, 110 fős asszisztenciával fogadták a véradókat, akik véradásukkal több száz vérre, vérkészítményre szoruló betegen segítettek.

Nagy öröm, hogy a donorok 19%-a első és 32%-uk 30 év alatti véradó volt. Ez azt sugallja, hogy fiatalítható a véradói korfa, hiszen egyre többen meghallják a "hívó szót" és rendszeresen adnak 450 ml vért a fiatalabb korosztályokból is. Nagyon fontos, hogy mihamarabb "rászoktassuk" őket a véradásra, a segítségnyújtás e rendkívüli formájára, hiszen pár év múlva ők lesznek azok, akik biztosíthatják az ország folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátását.

- Magyar Vöröskereszt/Országos Vérellátó Szolgálat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában