Helyi közélet

2014.06.28. 17:59

Így könnyű megszeretni a fizikát!

Debrecen - A Debreceni Összefogás a Fizikáért Egyesület vizespalack-rakétáknak és repülő szerkezeteknek hirdetett versenyt.

Debrecen - A Debreceni Összefogás a Fizikáért Egyesület vizespalack-rakétáknak és repülő szerkezeteknek hirdetett versenyt.

Néhány hete elmaradt, de az időjárás most kegyes volt: megtarthatták a rakétakilövő versenyt a Tócó-völgyben. Nos, talán az olvasó is összehúzta a szemöldökét, de a szerkesztő is így gondolkodott, hogy mi fán terem a rakétakilövés, ráadásul pet-palackkal. Viszont a helyszínen eloszlott minden kezdeti kétségünk, sőt azt gondoltuk, ezt mindenkinek látni kell, aki úgy hiszi, a fizika egy kötelezően unalmas és megtanulhatatlan tárgy.

Máté és a fizika

A nyolcadikba készülő Borsi Máté Bence a vizespalack-rakétát kilövő versenyen indult. (az egyéb repülő szerkezeteknek is hirdettek versenyt). Ígéretes volt az eredménye, hiszen 52 métert repült az általa készített rakéta. Hogyan is? Kompresszor pumpálta a levegőt a rakéta formájú palackba, majd nyomás keletkezett, ami önkioldó segítségével a magasba engedte a szerkezetet.

Az ötlet a három éve működő Debreceni Összefogás a Fizikáért Egyesület leleménye. A tagok többek között az egyetem fizikai intézetének hallgatói, így már érthető a kreativitásuk. A jelenlegi elnökük, Piros Eszter úgy fogalmazott, az egyesület és a rendezvény célja is az, hogy közelebb hozza a természettudományos gondolkodást, a problémamegoldást, a fizikát. A közösség a Kutatók Éjszakáján is rendszeresen képviselteti magát.

Visszatérve Mátéhoz, ő a kiss-Kossuth tanulója, és van egy remek fizikatanára, Rácz Judit, aki a fizika törvényeire mindig megpróbál hétköznapi példát hozni, a kísérleteket pedig nem csak a könyvből tanítja, hanem meg is mutatja, nos ő hívta fel a figyelmet a versenyre – mesélte Máté.

A kisfiú, akit édesapja kísért el, nagyon szereti ezt a tantárgyat; s bár a nagyobbak már komolyabb számításokat végeztek azzal kapcsolatosan, hogy vajon hány bar nyomás és mennyi víz kell ahhoz, hogy az aerodinamikus felhajtóerő magasra dobja a repülőt, ő „saccperkábé” okoskodott, sikerrel.

A másik kategóriában többek között a Fazekas – gimi tanulói, Dobos Kristóf és Trócsányi Péter próbálták a levegőben tartani Pikacsu nevű szerkezetüket.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában