Helyi közélet

2014.06.02. 12:45

Háború idején eltörpülnek a „nagy” gondok

Debrecen - A Debrecent ért II. Világháborús szőnyegbombázás áldozatainak emlékhelyeit koszorúzták.

Debrecen - A Debrecent ért II. Világháborús szőnyegbombázás áldozatainak emlékhelyeit koszorúzták.

„Az állomáson perontiszti minőségben dolgoztam, amikor jött a nagy bombázás. Hullottak a bombák, nagy csattanás, derékig elöntött bennünket a víz, összecsavarodtak a sínek, halottak mindenfelé. A halottakat a csendőrök szedték össze. Sok pénz szállt a levegőben, száz pengősök, egyebek, senki nem nyúlt értük.” Égerházi Imre festőművész szavait idézte Rácz Tamásné hétfőn a Nagyállomás falánál elhelyezett márványtáblánál tartott megemlékezésen.

A Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi területi igazgatója elmondta: az 1944–es szőnyegbombázás óta eltelt években sok megoldhatatlannak tűnő hétköznapi próbatétel előtt állhattunk már, ám egy ilyen ünnepségen szembesülhetünk azzal, hogy gondjaink eltörpülnek egy háborús esemény mellett. Az áldozatok előtt tisztelegtek koszorúkkal a Medgyessy sétányon, a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél is. Pajna Zoltán alpolgármester beszédében kiemelte: ma már elképzelni sem tudjuk, hogy milyen amikor 130 nehézbombázó és 70 kísérő repülő pilótái számára csak térkép e táj, csupán egy teljesítendő feladat. Azon a napon 1000 darab 250 kilogrammos bomba ért földet Debrecenben. Emlékezzünk a hősi halottakra – zárta.

HBN


Debrecen - 1944. június 2-án, péntek reggel városunk egy értelmetlen háborútól már sokat szenvedő lakossága egy még értelmetlenebb szőnyegbombázás okozta véres tragédia elszenvedője volt - kezdi sorait Olvasónk.


Debrecen - Hetven évvel ezelőtt történt a cívisvárost ért legsúlyosabb bombatámadás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában