Helyi közélet

2014.06.23. 13:08

Évadot zárt a Csokonai Színház

Debrecen - Változatos és tartalmas évadot zárt Csokonai Színház. A széles műfaji paletta valamennyi néző számára biztosította a sikeres választás lehetőségét.

Debrecen - Változatos és tartalmas évadot zárt Csokonai Színház. A széles műfaji paletta valamennyi néző számára biztosította a sikeres választás lehetőségét.

A színháznak – a vendégelőadásokat is beleértve - 355 előadása és 93 ezer nézője volt, 12 ezerrel több a tavalyinál. A társulat 13 bemutatót tartott. Emelkedett a bérletet váltók száma is, ebben a szezonban meghaladta a 15 ezret. Az előadások összességében 81 %-os látogatottsággal zajlottak.

A zenés darabok közül a Nabucco és a Légy jó mindhalálig, míg a prózaiak esetében a Régimódi történet és a Hét randi bizonyult a legnépszerűbbnek.

Két színházi találkozóra is meghívták a Csokonai szép szakmai sikert aratott Első szerelem című előadását. A Gemza Péter rendezte Beckett darabot márciusban a MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) közönsége láthatta a Nemzeti Színházban, júliusban pedig a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztivál programjában szerepel.

Az idei Bartók Plusz Operafesztiválon hatalmas sikerrel mutatták be a színház két éve színpadra állított, Korngold: A halott város című operáját a világhírű amerikai tenor, Robert Dean Smith főszereplésével. A kritikák európai szintű eseményként értékelték az estét. Magyarország legrangosabb operafesztiváljának legfontosabb programjaiban a Csokonai Színház –kiemelten a kórus - nagy közönség és szakmai sikert aratva vett részt. A hagyományosan meghirdetett operaverseny döntős darabjait is a színház kórusának tagjai adták elő.

Az Operaház Primavera 14 programsorozata öt vidéki színház - köztük a debreceni – egy-egy operáját látta vendégül áprilisban. Vajda János Debrecenben is népszerű alkotásai, a Don Perlimplín és Don Cristóbal az Erkel Színházban is sikert arattak.

Június 27-én a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiváljának versenyen kívüli programjában látható a Légy jó mindhalálig, míg a Régimódi történet szeptember elején a Thália Színházban vendégszerepel a Vidéki Színházak Fesztiválján.

Az elmúlt évadban is folytattuk a már hagyományos programsorozatokat, és újakat is indítottunk. Sikertörténet lett a Múzsák bérlet a Déri Múzeumban. Az irodalmi estek hiánypótló eseményeknek bizonyultak, hisz színészeink szinte valamennyi alkalommal teltház előtt játszottak.

A Csokonai Színház munkatársai a vállalkozó kedvű nézőket minden hónap első vasárnapján beültették egy időgépbe, és elröptették a XVI. századi Londonba, hogy kiváló kép- és hangminőségben, magyar feliratozással élvezhessék a méltán világhíres Globe Színház előadásait. A Csokonai Színház így tisztelgett a 450 évvel ezelőtt született William Shakespeare emléke előtt. Ez utóbbi két programsorozat folytatódik a következő évadban is.

Idén is megrendeztük a Deszka Fesztivált, a kortárs magyar drámák seregszemléjét. Az előadásokat összesen 4220 néző látta. A fesztivál kilenc napja alatt a Csokonai Színház 388 vendégművészt és műszaki szakembert fogadott.

A helyi és megyei iskolákkal való szoros együttműködésünk is folytatódott. 700 négy előadásra szóló szabadbérletet kaptak rászoruló és kiváló tanulmányi eredményű diákok.

A következő évad az ősbemutatók évada. 12 bemutatót tervezünk. Ízelítő decemberig: az első premier szeptember 26-án az Istent a falra festeni című előadás lesz a Víg Kamarában. A darab szerzője és rendezője a színház színésze, Mészáros Tibor. A nagyszínpad első bemutatója októberben a Kerényi Miklós Gábor rendezte Marica grófnő, a Budapesti Operettszínház és a Csokonai Színház közös produkciója. Ezzel párhuzamosan a Horváth Árpád Stúdiószínházban Katona Gábor mozgásszínházi előadást állít színpadra: a Csikóink című darabot. A Csokonai produkciója ősbemutató. Novemberben játsszák először Lackfi János ifjúsági mesejátékát. A dühös lovag rendezője Fige Attila. 25 éve halt meg Ratkó József, rá emlékezve és a középkori tematikánk jegyében mutatjuk be a Segítsd a királyt! című drámáját.

Új társulati tagok szeptembertől:

  • Sárközi-Nagy Ilona
  • Szakács Hajnalka
  • Pál Hunor
  • Papp István
  • Az évadzáró társulati ülésen átadott díjak:

  • Komiszár János festőművész különdíja: Jóvér Csaba
  • A Debreceni Kőr Dáma Egyesület különdíja: Lehner Zalán gyerekszínész
  • Foto Art díj: Mercs János színművész
  • Horváth Árpád Alapítvány különdíja: Szűcs Kata színésznő
  • Thália Nyakkendő Vándordíj: Mercs János színművész
  • Ígéretes pályakezdő- díj: Szakács Hajnalka színésznő
  • Neményi Lili Vándorserleg: Gyülvészi Péter karigazgató
  • Rubányi Vilmos-díj: Rácz István magánénekes
  • Nívódíjat kapott :

  • Mészáros Tibor
  • Orbázi Zoltán
  • Szalma Noémi
  • Újhelyi Kinga
  • Varga Klári
  • - Csokonai Színház -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában